Pražské kino se promění v Metropolitní operu

Jitka Gráfová
31. 10. 2007 9:44
Namísto filmu uvidí diváci přímý přenos z New Yorku
Z kina se stane slavná opera
Z kina se stane slavná opera | Foto: Profimédia

Praha -  Místo na Manhattan stačí zajít do zatím neupřesněného pražského kina.  Od prosince se v hlavním městě uskuteční přímé přenosy vybraných představení ze slavného operního stánku, Metropolitní opery v New Yorku. 

Češi se tak přidají k dalším zemím po celém světě, kde ojedinělý on-line projekt newyorské Metropolitní opery funguje. Živé přenosy se uskuteční přes satelit v HD rozlišení a prostorovém zvuku 5.1.

"Od projektu si slibujeme pravidelné srovnávání inscenací newyorské opery se zdejším operním divadlem a virtuální otevření zdejšího prostoru výjimečným uměleckým osobnostem," uvedl Josef Hermann, předseda Jednoty hudebního divadla. Tato nezisková organizace je iniciátorem celého projektu u nás.

"Velice nás těší vřelá odezva, kterou celý projekt má. Zároveň jsme velice rádi, že publiku po celém světě dáváme příležitost zažít naše představení v nové formě," říká generální ředitel Metropolitní opery New York Peter Gelb.

Foto: Oficiální stránky opery

Organizátoři věří, že  projekt se z Prahy rozšíří do dalších měst v Česku. Jednání o možné spolupráci prý začala na jaře, poté se sháněly adekvátní provozovatelé kin v Česku.  V jakém kině se bude představení konat, Hermann zatím neprozradil. Podle jeho slov ale nepůjde o multiplexy.

V Česku se uskuteční celkem osm přímých přenosů, první bude Romeo a Julie pod taktovkou Plácida Dominga. "Diváci budou moci zhlédnout také Pucciniho Manon Lescaut s Karitou Mattilou či Wagnerovo dílo Tristan a Isolda, Pucciniho La bohème a konečně La fille du régiment s Natalií Dessay a Juanem Diego Flórezem," míní Herman.

Projekt nazvaný Metropolitan Opera: Live in HD opera zahájila loni v prosinci. Dnes jsou představení přenášena do 600 kin a kulturních center v Severní Americe, Evropě, Austrálii a Japonsku.

 

Právě se děje

Další zprávy