Polívka a Hybner nemluví už půlstoletí

Jitka Gráfová
5. 8. 2006 12:00
Praha - Nepotřebují ani slovo, stačí jim gesto nebo výraz. A nyní slaví padesát let pantomimy - a jak jinak než festivalem.
Foto: Aktuálně.cz

Už několik dní úspěšně běží v metropoli Mimraj neboli půlroční festival zaměřený na moderní pantomimu, clownerii a grotesku. Ten se koná u příležitosti 50. výročí české pantomimy.

Bolek Polívka vystoupí s  představením Pro dámu na balkóně, Boris Hybner zase s performancí Gagmooni, v níž si přizval ke spolupráci staré kamarády: Miloslava Horáčka z Cvoků, Josefa Kotěšovského z Laterny magiky a Rudolfa Papežíka z Nonsensu.

Vystoupí tu i Jiří Bilbo Reidinger, Václav Strasser, Michal Hecht, skupina Cvoci, Vladimír Gut, Mimóza a další. Diváci uvidí i vystoupení mladých umělců - představí se Anna Polívková, Martha Issová, Michaela Doláková, Vojta Švejda, Jan Beneš, Roman Horák, Robert Janč.

Foto: Aktuálně.cz

Některá představení a mimsession uváděné pod hlavičkou Mimraje 2006 se objeví na tematicky spřízněných akcích, jako je Letní Letná v Praze, Kašparův Mimoriál v Kolíně, festival Next Wave, ale i na festivalu českého umění v Berlíně.

Hlavní těžiště akce však představují sobotní divadelní představení v divadle Komedie v Praze, která tu budou uváděna až do půlky prosince. "Dramaturgie večerů se skládá z představení věnovaných největším osobnostem moderní pantomimy u nás - Borisi Hybnerovi, Bolku Polívkovi a dalším mimům, kteří proslavili českou pantomimu po celém světě," říká za pořadatele Martina Reková .

Mimraj nabídne i doprovodný program zahrnující  semináře a výstavu fotografií dokumentující historii české pantomimy. Součástí projektu je vydání a křest historické odborné studie Kniha o pantomimě Václava Vebera.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě Prahy se uskuteční také třídenní Mimraj v Brně v divadle Bolka Polívky, kde bude také odstartována i výstava. Brněnská část proběhne od 22. do 24. října, vernisáž k výstavě 9. října.

Během závěrečného festivalového večera Mimsession II, který se bude konat 16. prosince, bude pak symbolicky předán štafetový kolík mladým mimům.

Program a oficiální stránky festivalu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy