Pechlát a Čvančarová roztočí shakespearovský kolotoč

kul
7. 7. 2008 15:10
Komedie omylů je první letošní premiérou Slavností
Foto: LSS

Praha - Raná a vůbec nejkratší hra slavného alžbětince Komedie omylů se v pondělí stane první letošní premiérou Letních shakespearovských slavností. Poprvé v historii festivalu se navíc odehraje na nádvoří Hudební fakulty AMU na Malostranském náměstí, která je novou pražskou scénou rostoucí přehlídky.

V Praze, Brně a Bratislavě je pak plánováno celkem čtyřiačtyřicet představení.

„Svým způsobem je Komedie omylů bláznivým kolotočem ztrát a nálezů," říká dvorní překladatel Slavností Martin Hilský. Text u příležitosti premiéry vychází knižně v brněnském Atlantisu.

I tento Shakespearův kus - který se na Slavnostech bude hrát vůbec poprvé - podle něj vypovídá o zdání a skutečnosti, o iluzi a realitě, o tom, co se zdá být a co skutečně je. „Jsme skutečně tím, čím si myslíme, že jsme? A myslí si ostatní, že jsme tím, čím si myslíme, že jsme? A když si to myslí, jsme tím, co si myslí oni, anebo tím, co si myslíme my?"

Režisér Ivan Rajmont nedávno v Divadle v Dlouhé jako první v Česku uvedl Shakespearovu nejkrvavější hru Titus Andronicus, dlouho pokládanou za nehratelnou.

Tentokrát vsadil na osvědčenou jistotu prověřené situační frašky, ale klíče ke hře se nezříká: Komedii omylů chce pojmout jako dva kulturně zcela odlišné světy - Syrakusy proto symbolizují Evropu, zatímco Efesos představuje Asii.

Podle inscenační tradice Slavností k tomu zvolil výrazné kostýmy a hlavně herecké obsazení, ve kterém sesadil prověřené tváře a herce možná méně známější, ale o to výraznější.

Dvojroli Antifola efezského a Antifola syrakuského ztvární Martin Pechlát, známý z Divadla Komedie. Jako jeho sluhu Dromia efezského i syrakuského uvidíme režisérova syna Filipa Rajmonta.

Režisér totiž chtěl, aby dvojčata Antifolova a dvojčata Dromiova hráli vždy stejní herci, a protože podle Shakespeara se dvojčata na jevišti nakonec potkají, je finále hry prý vyřešeno překvapivým způsobem. 

Foto: L. Materna

„Samozřejmě, že v tomto případě nejde o žádnou jemnou drobnokresbu v psychologickém dramatu," říká o angažmá Pechlát. „Ale postavit všechny situace tak dobře, aby perfektně fungovaly a představení mělo silný tah na branku, to taky není zrovna snadné."

Komedie omylů je podle Pechláta chytře napsaná hra, na niž když se netlačí, tak z ní humor sám vylézá; navíc ji prý Rajmont inscenuje bez podbízivého pomrkávání.

Žárlivou Adrianu, manželku Antifola efezského, hraje marketingová tvář letošních slavností Jitka Čvančarová, alternuje ji Lucie Trmíková. Sestru Lucianu hraje Kateřina Holánová, alternuje Jana Stryková a Zuzana Vejvodová.

Dále diváci uvidí Davida Suchařípu, Zdeňka Žáka, Martina Hoffmana, Milana Stehlíka nebo Radku Fiedlerovou v alternaci s Marií Spurnou.

 

Právě se děje

Další zprávy