Ochrnutý fyzik chystá vědeckého Pottera

ČTK, gra
14. 6. 2006 10:30
Hongkong - Slavný fyzik Stephen Hawking, který je ochrnutý po celém těle, se chystá napsat vědeckou knížku pro děti. Bude prý trochu podobná jako Harry Potter.
Stephen Hawking
Stephen Hawking | Foto: Aktuálně.cz

Knihu chce Hawking napsat společně se svou dcerou Lucy. "Bude to trochu jako Harry Potter ve vesmíru, ale bez kouzel," uvedl na tiskové konferenci v Hongkongu, kde je se svou dcerou na šestidenní návštěvě.

"Mám osmiletého syna a cílem tohoto projektu bude vysvětlit mu práci mého otce... Je to příběh pro děti, který vysvětluje zázraky vesmíru," řekla Lucy.

Jako kdyby se Harry Potter setkal se Stručnou historií času, dodala Hawkingova dcera s poukazem na otcův bestseller, jehož se od jeho prvního vydání v roce 1988 prodalo deset milionů výtisků.

Profesor matematiky na Cambridgeské univerzitě Hawking trpí už čtyři desítky let neuromotorickým defektem, s výjimkou několika prstů je zcela ochrnut a je upoután na kolečkové křeslo.

Komunikuje pouze prostřednictvím počítače generujícího elektronický hlas. Ve svých studiích se geniální vědec věnuje především vzniku vesmíru, velkému třesku či teoriím o černých dírách.

 

Právě se děje

Další zprávy