Obermannová prý řekne vše o své knize "s Havlem"

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 9. 2011 9:40
Spisovatelka se rozhodla k otevřené výpovědi
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Spisovatelka Irena Obermannová se rozhodla kvůli své knize Tajná láska, jejíž hlavní postava nápadně připomíná exprezidenta Václava Havla, k "otevřené výpovědi". Rozhovor má vyjít již tento týden.

Obermannová to bez dalších podrobností řekla v pondělí  na své autogramiádě  Ve svém fiktivním deníku, který patří k nejprodávanějším titulům posledních dnů, píše o svém vztahu s Největším Čechem.
 
"Všichni řeší, jestli něco takového může udělat milenka. Já bych chtěla říct, že se nepovažuju za milenku, já se považuju za spisovatelku," uvedla Obermannová. Dodala, že ženy její knihu přijímají jinak než muži a "nedůstojné otázky nekladou". Příběh berou jako román.

Foto: Aktuálně.cz

Hrdinka knihy potká muže, do něhož se hned zamiluje. V médiích se po vydání Tajné lásky objevily dohady, nakolik se děj opírá o skutečný vztah s Havlem a nakolik je to marketingový tah. Obermannová řekla, že se kniha prodávala dobře i předtím, než "literární skandál" vypukl.

Podle ní vyvolaná aféra vypovídá o české společnosti. "Je to nehezké a já jsem nesmírně vděčná, že to vidím a zažívám, i když je to pro mě těžké. Asi napíšu brzo druhý díl," řekla . Vůbec prý nepočítala s tím, co její kniha rozpoutá. Vidí za tím ale hlavně závist.

„Jsou tady některé věci, které jsou nedotknutelné. Absurdní je, že já se jich dotýkám s láskou a v dobrém. A to mi asi právě nejvíc lidí - žurnalistů z okruhu takzvaných pravdoláskařů - závidí," řekla Obermannová. Dodala, že se sama za pravdoláskaře vždy považovala. "Bohužel začínám mít pocit, že jsem tady ten jediný.".

Čtěte také:
Kniha o údajném vztahu s Havlem je hitem trhu

I když si spisovatelka myslí, že každý autor "má nárok na své zážitky a jejich zpracování", rozhodla se o nich mluvit. Chystaný "otevřený rozhovor o všem" s ní prý nevedl muž, ale žena. Obermannová řekla, že jí novinářka dávala "podstatné otázky", na které se jí velmi těžko odpovídalo. "Rozhodla jsem se, že na ně prostě odpovídat musím," uvedla.

Nyní dokončuje knihu podle svého seriálu, který televize začne vysílat příští rok na jaře.

 

Právě se děje

Další zprávy