New York zapůjčil Praze čtyři obrazy

RiK, ČTK
13. 12. 2005 16:00
Praha - Čtyři díla francouzské gotiky ze 13. a 14. století doplňují ode dneška expozici v Anežském klášteře.
Jeden z exponátů newyorské výstavy
Jeden z exponátů newyorské výstavy | Foto: Aktuálně.cz

Ta zahrnuje česká a středoevropská gotická díla, ale od září v ní téměř dvě desítky děl chybějí, neboť je český stát a další majitelé zapůjčili do Metropolitního muzea v New Yorku. Národní galerii v Praze (NG), která půjčila čtyři exponáty, nyní recipročně americké muzeum půjčuje svá čtyři díla reprezentující francouzskou gotiku.

NG zapůjčila dvě deskové malby, Madonu římskou a Ukřižování z Nových sadů (Rajhradské), jednu sochu (Madonu konopišťskou) a rám k obrazu Madona svatovítská. Galerii patří rám a obraz vlastní svatovítská kapitula, která jej také zapůjčila. Ukázky francouzského umění jsou podle NG mimořádně hodnotnou náhradou. Zapůjčený soubor tvoří dvě řezby ze slonoviny, list z iluminovaného rukopisu z doby Karla V. a mramorová socha trůnící Panny Marie. "Zejména slonovinové exponáty jsou velmi vzácné, neboť se slonovinou se v českých zemích moc nepracovalo a mnoho děl z tohoto materiálu se nezachovalo. Pokud ano, jedná se většinou o import z Francie," řekla dnes novinářům Hana Loganová z NG.

Diváci mají podle ní vzácnou příležitost porovnat české a francouzské umění z doby, kdy obě země byly propojeny rodovými vazbami a umění obou teritorií se vzájemně velmi ovlivňovalo.

Výstava Prague, The Crown of Bohemia, 1347-1437 (Praha, koruna Království českého, 1347-1437) začala v Metropolitním muzeu koncem září a potrvá do ledna. Dosud nejrozsáhlejší expozici o kultuře a umění za vlády Lucemburků pořádá v USA spolu s Američany Správa Pražského hradu. Výstava je podle odborníků unikátní především tím, že soustřeďuje díla, jež vznikla v jednom místě a v jedné době, nikdy poté již však nebyla pohromadě.

Stránky newyorské výstavy si můžete prohlédnout ZDE.

Od února do května ji uvidí také návštěvníci Pražského hradu. Pražská výstava bude trochu modifikovaná, divákům se představí více děl z českých sbírek, protože nebudou ohrožena transportem. Duňa Panenková ze Správy Pražského hradu připomněla, že newyorská výstava je pravděpodobně jednou z posledních takového rozsahu. Vystavovatelé i majitelé děl se stále více obávají převážet vzácná díla z bezpečnostních i dalších hledisek.

Kurátorem výstavy je za českou stranu historik umění Jiří Fajt, za americkou Barbara Boehmová. Ta také vybrala díla z Metropolitního muzea, která jsou nyní vystavena v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy