Národní galerie vydala k výročí 100 děl

ČTK
1. 2. 2006 12:30
Praha - Národní galerie v Praze vydala ke svému letošnímu 210. výročí založení publikaci vybraných děl ze svých sbírek.

Kniha nazvaná 100 děl z Národní galerie v Praze obsahuje podle ředitele NG Milana Knížáka stovku atraktivních, nikoli nejlepších děl z 350.000 položek, které instituce spravuje.

Autoři a partneři galerie ji pokřtili v klášteře sv. Anežky. Kniha vyšla v české, francouzské a anglické verzi; NG plánuje vydat i brožované verze ve všech těchto jazycích.

Publikace obsahuje díla reprezentující umělecké slohy od gotiky do 50. let 20. století, a to jak od českých, tak zahraničních umělců - kromě asijského umění. "Padesátými léty končí výběr proto, že jsme chtěli zahrnout do knihy díla, která již jsou pevně zakotvena v našem povědomí; o dílech druhé poloviny 20. století se nyní ještě diskutuje, vedou se o nich spory," prohlásil Knížák.

Národní galerie považuje za svůj vznik rok 1796. Tehdy se počátkem roku několik představitelů patrioticky zaměřené české šlechty, společně s několika vzdělanci z řad měšťanstva, rozhodlo "pozdvihnout upadlý umělecký vkus domácí veřejnosti".

Ustanovili Společnost vlasteneckých přátel umění, která pak založila Akademii umění a veřejně přístupnou Obrazárnu. Ve 20. století pak došlo k dalšímu rozšíření, zejména za působení Vincenta Kramáře.

 

Právě se děje

Další zprávy