Na knižních akcích reprezentuje Hůlová

ČTK
10. 3. 2006 15:00
Praha - Knižní veletrh v Lipsku se blíží, pojede na něj pět zástupců české literatury. Do časově prakticky souběžného pařížského knižního salonu pojede Hůlová také.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Své knihy budou představovat prozaici Petra Hůlová, Antonín Bajaja, Martin Fahrner, básník Radek Fridrich a literární vědec Josef Čermák. Veletrh se bude na lipském výstavišti konat od 16. do 19. března a uvede přes 2000 vystavovatelů z 33 zemí. Důraz bude letos na literaturu zemí Slovinska, Ukrajiny a Maďarska.

Českou národní expozici připravuje společnost Svět knihy, která každoročně pořádá v Praze stejnojmenný veletrh. Na českém stánku v Lipsku uvidí návštěvníci sedm výstav, které budou prezentovat publikace oceněné v soutěži Nejkrásnější české knihy, jedna z expozic bude věnována 20. výročí úmrtí Jaroslava Seiferta. Ke 100. výročí založení Židovského muzea v Praze je připravena výstava publikační činnosti této instituce, k 250. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta se vztahuje výstava Mozart v české literatuře.

V prvním českém pořadu v Lipsku ve čtvrtek 16. března vystoupí dva mladší čeští literáti, osmatřicetiletý básník a překladatel Radek Fridrich a sedmadvacetiletá Petra Hůlová, která v roce 2002 debutovala a překvapila románem Paměť mojí babičce; v Lipsku bude číst ze svého zatím posledního románu Cirkus Les Memoires. Fridrich se představí společně se svou německou překladatelkou Janou Kubištou.

Na knižním salonu v Paříži, který se uskuteční od 17. do 22. března, se Česká republika představí ve společné expozici se Slovenskem. Součástí expozice budou tři výstavy - Karel IV. a Lucemburkové, Současná česká literatura a Praha v literatuře a literatura o Praze. Představí se opět Petra Hůlová, spolu s ní Miloš Doležal a Petr Král.

 

Právě se děje

Další zprávy