Meet Factory: Továrna na umění, do které je vidět

tur
1. 10. 2007 13:00
Rezidenční centrum na Smíchově má premiérový týden.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od ateliérů a ubytování pro umělce přes koncertní sál, nahrávací studio, zkušebny, kavárnu, prodejnu knih a v konečné fázi i vlastní internetové rádio. A to jsou jen ty nejvýraznější aktivity, pro které má právě otevřená smíchovská Meet Factory sloužit coby zázemí.

Sedm let příprav a peripetií si vyžádal plán Davida Černého na otevření prvního uměleckého rezidenčního centra v Česku. Po zkrachovalých jednáních s majiteli bývalé továrny na Pražskou šunku v Holešovicích se projekt přesunul do bývalé administrativní budovy Českých drah na Smíchově.

Továrna na "setkávání"  - která strukturou kopíruje umělecká centra běžná ve většině evropských měst -  startuje tento týden sérií koncertů, filmovými projekcemi a výstavou současných českých výtvarníků.

Za koncepcí Meet Factory a celého neziskového sdružení, jež ji provozuje, stojí trojice kmotrů. Výtvarníka Černého doplňuje režisérka Alice Nellis a hudebník David Koller.

V rukách tria je i program celého úvodního týdne, který v pondělí spustilo Divadlo Letí a projekce filmů.

David Koller před začátkem koncertu.
David Koller před začátkem koncertu. | Foto: Lukáš Bíba

Výtvarná akce Ztracená nevinnost bude prezentovat práce graffiti umělců všech generací přímo v galerii.  Svoji "sprejovací" premiéru, při níž si každý zvolil svůj prostor a způsob, absolvovali Veronika Bromová, Tomáš Císařovský, Jiří David, Jakub Hošek, Krištof Kintera, Michal Pěchouček, Michael Rittstein nebo Kateřina Vincourová.

V rámci hudebního programu vystoupí ve středu pod patronátem Davida Kollera kapely Jasná Páka a Garage,  on sám se představí během čtvrtečního večera.

Závěr týdne bude pak patřit hip-hopu. Nejedná se o náhodu, ale o programové úsilí: v místnostech Meet Factory má v režii Michala Řepky (DJ Mike Trafik) a Tomáše Sochůrka vzniknout studio, které se jako první v republice bude specializovat na nahrávání rapu.  Proto je zcela na místě, že po pátečním večeru s britským projektem DMX Krew ovládnou v sobotu pódium WWW, Supercrooo a Berezin.

Rezidenční centra se v Evropě obecně těší velké oblibě jak ze strany umělců, kterým poskytují zázemí a možnost pobytů, tak ze strany návštěvníků, kteří mají možnost být ve styku s různými podobami současného umění už ve stádiu jeho vzniku.      

 

Právě se děje

Další zprávy