Meda Mládková ukázala Kupkovy přírůstky za 10 milionů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 1. 2012 19:57
Díla zakoupila od ženy, která je má přímo od autora
Foto: ČTK

Praha - Meda Mládková představila v Praze nová díla Františka Kupky ze sbírky Muzea Kampa. Rané práce na papíře a několik obrazů doplní tamní expozici. Čtyři desítky děl světoznámého umělce koupila Mládková v USA od historičky umění, která díla získala přímo od autora.

Na tiskové konferenci Mládková uvedla, že Nadace Jana a Medy Mládkových kolekci zakoupila za 500 000 dolarů. Na dvě pětiny sumy poskytl nadaci půjčku ředitel vítkovických železáren Jan Světlík, 40 000 dolarů půjčila Mládková a přibližně polovinu dala nadace.

Kupkova díla přivezl ve středu do Prahy vládní speciál, ve kterém se vracel z návštěvy Spojených států ministr obrany Alexandr Vondra. Muzeum také získalo rozsáhlou dokumentaci a dopisy, zajímavostí je index z vídeňské akademie ještě psaný na jméno Franz Kupka.

Předčí Maleviče

Mládková díla koupila od Lilli Lonngren Andersové, která působila jako asistentka ředitele newyorského Muzea moderního umění Alfreda Barra. Právě ten Kupku již v roce 1936 vyzdvihl jako zakladatele abstraktního malířství, když napsal, že jeho abstraktní obrazy "předčí geometrické kompozice Maleviče, Arpa a Mondriana".

Foto: Aktuálně.cz

V 50. letech pak Barr jeho díla pro muzeum zakoupil; právě tomu předcházel kontakt Andersové s Kupkou, která za ním jela do francouzského Puteaux a několik měsíců strávila ve společnosti slavného malíře. Podle historika umění Karla Srpa, který se Kupkovu dílu věnuje, mohla díla dostat darem či již zakoupit. Kupka v Puteaux zemřel v roce 1957. Výrazného odborného zhodnocení díla se však nedožil, historici umění jeho význam objevují až od 60. let.

Americká historička umění měla podle Mládkové několik nabídek na odkoupení Kupkovy kolekce. Rozhodla se, když se dozvěděla, že máme tolik jiných jeho děl, uvedla Mládková. Zda se nově získaná díla jen zařadí do stálé expozice, nebo se pro ně uspořádá zvláštní výstava, ještě není zřejmé.

Nová kolekce by každopádně měla být vystavena v rámci plánované retrospektivy. Mládková ji chystá ve spolupráci s Národní galerií. Podle jejích slov by měla být i v Paříži.

Soubor, který Mládková nyní zakoupila, obsahuje Kupkova díla z počátků, kdy se ještě věnoval figurální malbě, a také rané abstraktní věci. Důležitý je obraz tančící dívky v zahradě z roku 1906, který později malíře vedl k abstraktnímu projevu. První taková díla - Dvoubarevnou fugu a Teplou chromatiku - Kupka vystavil v roce 1912 na Podzimním salonu v Paříži.

Neznámá díla

Podle Srpa jde o "cenný soubor, který dokreslí mimořádný rozsah tvůrčí potence tohoto významného umělce". I práce na papíře jsou prý v případě Kupky velmi zajímavé, neboť přesahují rozměr běžných studií k dalším dílům. Obsahuje přípravné kresby i k dosavadním obrazům ze sbírky nadace. 

Foto: Aktuálně.cz

Dopoledne po příletu díla převzali celníci a odpoledne uspořádala Mládková v muzeu tiskovou konferenci. Převoz obrazů z kbelského vojenského letiště na Kampu nedoprovázela žádná mimořádná bezpečnostní opatření. Uloženy byly v jediné bedně,  jíž vezl v kufru osobní vůz Škoda Octavia.

Srp na letošní rok připravuje k vydání Kupkovu monografii. Měla by pod názvem Geometrie myšlení vyjít ke 100. výročí první prezentace prvních Kupkových abstraktních děl. Komplexní Kupkova monografie dodnes neexistuje, lépe zpracované jsou obrazy, práce na papíře vyčerpávající soupis nemají.

I proto se občas v tuzemsku i zahraničí v aukci objeví kresba či akvarel, jehož provenience je pochybná. Galeristé je proto neradi do aukcí berou, neboť je těžké najít na ně experta, který by pravost děl nevyvratitelně potvrdil. Také nynější soubor může obsahovat díla již publikovaná, ale také dosud zcela neznámá.

Současná kolekce děl Františka Kupky tvoří základ rozsáhlé sbírky Jana a Medy Mládkových. Kolekce v pražských Sovových mlýnech obsahuje 250 Kupkových studií, kreseb a obrazů a patří k nejucelenějším na světě. Na přelomu tisíciletí ji Mládková věnovala hlavnímu městu.

Nový rekord?

Jsou to především práce na papíře - kresby a studie k pozdějším velkým plátnům - a také 12 obrazů. Mezi nimi je třeba Katedrála z roku 1912 nebo Teplá chromatika z téhož roku; ten patří např. spolu s Dvoubarevnou fugou mezi díla, která Kupka vystavil právě před sto lety v Paříži na Podzimním salonu a jimiž se poprvé veřejně prezentoval jako abstraktní malíř.

22,1 mil. František Kupka: Élévation (Výšky) IV, 2007
22,1 mil. František Kupka: Élévation (Výšky) IV, 2007 | Foto: 1. Art Consulting

Vývojově významné jsou studie k Vertikálním plánům (1912-1913). Obrazů s tímto názvem je několik, Vertikální plány I vlastní Národní muzeum moderního umění v Paříži, Vertikální plány III má ve své sbírce Národní galerie v Praze a Vertikální plány modré a červené do loňského roku platily za nejdráže prodaný Kupkův obraz v zahraničí. V roce 1998 se prodal v New Yorku za 18 milionů.

Loni v červnu se však v Londýně prodal bez aukční přirážky za 1,3 milionu liber (tedy 35,5 milionu korun) obraz Pohyb. Dílo ze sbírky amerického manželského páru Hascoeových našlo anonymního kupce na telefonu při aukci v Sottheby's. Obraz Pohyb je zřejmě i absolutně nejdražším českým dílem prodaným v aukci.

Kupka patří k nejznámějším a nejdražším českým umělcům a drží dosavadní tuzemský aukční rekord. Jeho obraz Élévation (Výšky) IV se v roce 2007 prodal za 22,1 milionu korun bez aukční přirážky. V dubnu se ale bude v Praze dražit obraz Tvar modré z roku 1913 s vyvolávací cenou 45 milionů korun.

Obraz patří podle odborníků mezi nejlepší díla z Waldesovy sbírky. Tu potomci Kupkova mecenáše Jindřicha Waldese restituovali z NG a před několika lety prodali v aukcích. NG tehdy zpět za 100 milionů korun ta nejlepší díla odkoupila. 

 

Právě se děje

Další zprávy