Lipský knižní veletrh bude opět větší

ČTK
2. 3. 2006 9:30
Berlín - Lipský knižní veletrh se zase rozrůstá; letos se na něm objeví na 2150 vystavovatelů ze 33 zemí.

Tématy letošního veletrhu jsou literatura střední a východní Evropy a diskuse o budoucnosti EU; tomu druhému se bude věnovat sedm spisovatelů. Během čtyřdenního veletrhu se po celém městě uskuteční na 1800 pořadů, hlavně autorských čtení, debat a diskusí. Do dění je zapojeno celé Lipsko.

Známé osobnosti

Na veletrhu nebudou chybět známá jména. Lipsko se letos může těšit třeba na nizozemskou novelistku a hudebnici Margriet de Moorovou. Žena, kterou román Šedá, bílá, modrá v Nizozemsku proslavil prakticky přes noc, bude číst ze své zatím poslední novely Utonulá přeložené i do češtiny.

Do Lipska má přijet také italská novinářka Giuliana Sgrenaová, která byla unesena v Iráku; veletrh přivítá i mnoho východoevropských autorů. Bude mezi nimi například chorvatská spisovatelka Slavenka Drakuličová, která se ve svých dílech zabývala například traumatem žen znásilněných za války na Balkáně. Přijede také populární ruský autor Vladimir Sorokin.

Foto: Profimédia

České zastoupení

Na veletrhu se představí i česká literární scéna. V sekci Malé jazyky, velké literatury budou ze svých děl číst spisovatel, překladatel a dramaturg pardubického Východočeského divadla Martin Fahrner a zlínský spisovatel Antonín Bajaja.

Mladou spisovatelskou generaci zastoupí Petra Hůlová, jeden z nejvýraznějších talentů české literární scény, do Lipska má přijet i básník Radek Fridrich. Slovensko zastoupí jeden z nejúspěšnějších současných slovenských spisovatelů Michal Hvorecký.

Veletrh nabídne i sekci Svědkové století věnovanou memoárové a bilanční literatuře. V jejím rámci přivítá Lipsko i českou německy píšící autorku, devadesátiletou Lenku Reinerovou.

Diváckým magnetem bude antikvární veletrh, mezi jehož prodejní exponáty patří třeba tisk prací Martina Luthera z let 1524 až 1525. Jeho hodnota dosahuje 15 800 eur. Nabízen bude i první tisk partitury opery Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni za 4 500 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy