Lemony Snicket zase bude strašit děti. S veškerou úctou

Kultura Kultura, him
1. 9. 2009 10:00
Autor Řady nešťastných příhod napíše novou minisérii
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Lemony Snicket se pokusí navázat na úspěch své třináctidílné Řady nešťastných příhod - dětské série plné smrti a trápení, které se prodalo na 60 milionů výtisků.

S nakladatelstvím Egmont právě podepsal smlouvu na novou čtyřdílnou sérii; úvodní díl by měl přijít do knihkupectví v roce 2012. Řada nešťastných příhod (A Series of Unfortunate Events) v originále vycházela v letech 1999 až 2006, má „nešťastných" 13 dílů, které se dělí do třinácti stejně nešťastných kapitol.

Foto: Aktuálně.cz

Úvodní kniha nese příznačný název Zlý začátek a hned na desáté stránce třem sourozencům Baudelairovým uhoří rodiče. Klíčovou linií prvních knih je pak boj osiřelých dětí s hrabětem Olafem, jenž je chce okrást o dědictví, poté se dospívající Baudelairovic trojka potýká s organizací, která chce ovládnout svět.

Zatímco na novou sérii už dostává smlouvu předem coby renomovaný autor, Řada nešťastných příhod vznikla vlastně náhodou. V nakladatelství HarperCollins mu odmítli vydat první román, ale projevili zájem o příběh pro děti.  Snicket - vlastním jménem Daniel Handler - po váhání přepracoval svou parafrázi gotického románu pro dospělé a výsledek se líbil natolik, že se pustil do Zlého začátku.

Mírně edukativní gotika

Právě ozvuky gotického románu a hrůzostrašných vyprávění se významně podílejí na výsledné atmosféře Řady nešťastných příhod. A autor své zdroje nijak neskrývá (jméno jedné z postav odkazuje ke klasikovi hororu E. A. Poeovi, příjmení trojice hrdinů k prokletému básníkovi 19. století, historicky se tváří i vazba a perokresby ilustrátora Bretta Helquista).

Foto: Aktuálně.cz

Odkaz viktoriánské literatury ovšem absolvent anglistiky v pravou chvíli mírně nadlehčuje nebo kombinuje s černým humorem, nechybí mu ani empatie k dětským čtenářům. Výsledek vzdáleně připomíná třeba filmy Tima Burtona kombinované s nenásilně výchovným poselstvím, že smrt je událost, jež k životu patří, že si můžeme poradit v každé situaci a že ze všech řešení je nejmíň užitečné propadat do depresí.

O obsahu nové série není absolutně nic známo, tématem tiskové konference po podpisu smlouvy tak bylo hlavně vtipkování, jestli budou doposud nenapsané knihy stejně děsivé jako Nešťastné příhody.

„Obvykle se těším na vybírání pošty. Jsem vzrušený představou, že tam můžu najít další rukopis, který čtenářům přinese radost a potěšení. Ale až uvidím obálku se známým rukopisem, bude to … no jak byste se cítili, když víte, že najdete další nevyslovitelně smutné příhody, které se přihodí bezstarostným dětem," prohlásila po podpisu smlouvy zástupkyně nakladatelství Egmont Leah Thaxton.

Foto: Aktuálně.cz

Sám Snicket ovšem říká, že nutně nemusí dodat další zcela pochmurné vyprávění. „Nemohu potvrdit ani vyvrátit, že jsem už začal s průzkumem nového případu, a nemohu potvrdit ani vyvrátit, že jeho výsledek bude tak děsivý a skličující jako Řada nešťastných příhod. Ale můžu potvrdit, že ho vydám u Egmontu."

Na což další šéf Egmontu reagoval: „Jako by nestačilo, že je ekonomická krize, teď ještě čtenářům hrozí nová Snicketova série. Jakožto zodpovědní nakladatelé ovšem uděláme všechno pro to, aby děti nebyly vystaveny kvůli Snicketovu pátrání zbytečnému trápení."

 

Řada nešťastných příhod

Violet, Klaus a Sunny Baudelairovi po smrti rodičů nejprve žijí u finančního poradce pana Poea, ale klíčovým okamžikem je předání do péče hraběte Olafa. Jak sourozenci brzy poznají, že jejich údajně velmi vzdálený příbuzný je bezohledný chamtivec odhodlaný zmocnit se jejich dědictví.

Foto: Aktuálně.cz

Každý ze tří sourozenců je nadán výraznými dovednostmi, které jim pomáhají uniknout Olafovým nástrahám a obstát v nepříliš přátelském světě dospělých (ti jsou tu portrétováni skoro výhradně jako vychytralí zlosynové, anebo alespoň dětem neumějí naslouchat).

Violet dokáže konstruovat mechanické přístroje a zařízení. Klaus je vášnivý čtenář a badatel s neuvěřitelnou pamětí a Sunny, přestože je zpočátku teprve v batolecím věku, má neobyčejně velké a ostré čtyři zuby. Příběhy se sice odehrávají v imaginárním světě s viktoriánským slohem, přitom tu ale existují vymoženosti moderní civilizace.

Lemony Snicket postupuje ve stopách sourozenců Baudelairových, zkoumá a zaznamenává jejich činy - a zapřísahá se, že vše je pravda. Na mnoha místech přiznává, že je nešťastně zamilován do jisté Beatrice, která je však už po smrti. V poslední knize se hrdinové dozvědí, co tušili: že byla matkou sirotků a známou autora. Právě Beatrice jsou také knihy věnovány.

Snicket často dělá odbočky a malým čtenářům vysvětluje cizí slova a ustálená spojení, jindy dává k dobru svůj názor na různorodé záležitosti i události ze svého vlastního života. Doplňkem třináctidílné série je pak ještě jeho Neautorizovaná biografie.

Foto: Aktuálně.cz

Na zadní straně každé knihy zkouší přesvědčit čtenáře, aby si přečetli raději něco úplně běžného a všedního, text na vždy končí podpisem „S veškerou úctou, Lemony Snicket". Tajuplnou atmosféru dotváří i svými internetovými stránkami a skrýváním své tváře; dlouho „byla k dispozici" je jeho fotografie, na níž je zády stojící muž.

První tři díly byly v roce 2004 zfilmovány a role hraběte Olafa se zhostil Jim Carrey, Řada nešťastných příhod byla také jedním z největších konkurentů knižního Harryho Pottera, i když do 400 milionů prodaných knih jí ještě dost zbývalo.

V současné době se oblibě těší upírsko-romantická série Twilight. Jedním z dalších leaderů žebříčků prodejnosti by se mohl stát právě nový Snicket.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy