Které české knihy jsou nejkrásnější?

ČTK, Hej
13. 4. 2006 17:30
Praha - V soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2005 vyhrálo celkem 21 publikací.

Jednu z udělených cen získala Šmalcova abeceda vydaná pražským Baobabem, který se v podobných anketách a soutěžích umisťuje pravidelně. Šmalcova abeceda je jakousi variací na slabikář -  sbírkou básní současných autorů i hádanek a her.

Porotci přitom kritizují nízkou kvalitu učebnic, která je letos přiměla v této kategorii neudělit ani jednu cenu. "Mrzí nás to, protože se tyto knížky dostávají ke čtenářům v době, kdy se formuje jejich vkus. Porota mnohokrát iniciovala řadu kroků směrem k ministerstvu školství, ale stav je stále tristní," řekl člen poroty Zdeněk Freisleben.

Podle Freislebena není pravidlem, že krásná kniha musí být nákladná - v soutěži bylo oceněno několik knih, jejichž vznik nestál mnoho. Takovým příkladem je třeba vítěz kategorie Krásná literatura - edice Prvotiny vydávaná Literární akademií a graficky upravená Petrem Babákem nebo kategorie Katalog, kde zvítězily rozsahem malé katalogy Moravské galerie v Brně k výstavám s názvem Atrium 2005.

V kategorii Odborná literatura má první cenu titul Sketches 1941-2005 s náčrty architekta Jana Kaplického vydaný nakladatelstvím Alba Design Press; dostal i první cenu Svazu polygrafických podnikatelů.

Vídeňská secese a moderna
Vídeňská secese a moderna | Foto: Moravská galerie v Brně

Mezi knihami o výtvarném umění a obrazovými publikacemi porota ocenila katalog ke stejnojmenné výstavě Vídeňská secese a moderna 1900-1925 vydaný Moravskou galerií v Brně.

Tři ocenění si ze soutěže odnáší publikace Mimolimit, jež je prezentací stejnojmenného architektonického a grafického studia. Získala druhé místo mezi katalogy, jednu ze dvou prvních cen polygrafického svazu a grafička Zuzana Lednická za úpravu publikace obdržela cenu TypoDesignClubu.

Soutěž o nejkrásnější české knihy letos probíhala už po jednačtyřicáté. Ceny budou předány 25. dubna ve Valdštejnském paláci, ve stejný den také začne v památníku výstava oceněných knih.

 

Právě se děje

Další zprávy