Krumlov předloží Praze smlouvu k zápůjčce epopeje

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 3. 2011 16:02
Město chce do té doby opravit místní zámek
Foto: GHMP

Moravský Krumlov - Moravský Krumlov předloží do měsíce vedení Prahy smlouvu o smlouvě budoucí na zápůjčku Slovanské epopeje, se kterou počítá po dosavadních jednáních od roku 2014. Město chce do té doby opravit krumlovský zámek a rozšířit expozici, v níž by měla být plátna Alfonse Muchy prezentována.

Smlouva je důležitá proto, aby se Moravský Krumlov mohl ucházet ještě v tomto roce o dotace na rekonstrukci zámku. "V současné době jednáme s vlastníkem zámku, jimž je slovenská firma Incheba, o předání, pronájmu či prodeji zámku. Následně nás čekají jednání s Prahou o zápůjčce díla a opravě zámku. V objektu využijeme v budoucnu i prostory, v nichž zatím nelze vystavovat," řekl krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP O9).

Návrat Slovanské epopeje do Krumlova do doby, než pro ni Praha vybuduje své trvalé výstavní prostory, je podle něho pro vedení města nejdůležitějším úkolem.

Oprava zámku přijde na desítky milionů korun. Město s ní nechce otálet. Na projekt chce s pomocí Jihomoravského kraje získat dotace od ministerstva kultury i Evropské unie.

Nová expozice v Moravském Krumlově by měla vzniknout s pomocí Galerie hlavního města Prahy a po konzultaci s Muchovými potomky. Hlavní část by měla tvořit plátna samotná s výstavou věnovanou vzniku těchto pláten. Dále se uvažuje o vytvoření prostor, v nichž si budou moci návštěvníci sami zkusit namalovat obraz.

Výstava by měla být doplněna i o další obrazy, které jsou nevyužity v depozitáři Galerie hlavního města Prahy. Počítá se také se vznikem expozice věnované historii Moravského Krumlova.

Epopej byla přes půl století umístěna v krumlovském zámku. Nyní je pět z 20 pláten, zachycujících důležité okamžiky z dějin Slovanů, umístěno v Praze. Letos v září se počítá i s odvozem zbývajících obrazů do hlavního města. Kvůli jejich odvozu z Moravy vznikly v minulých měsících vleklé spory.

 

Právě se děje

Další zprávy