Knižní novinky: Freud, Rotten a Volání netvora

Marcel Kupka
27. 7. 2012 19:44
Každý týden informujeme o nových knihách
Lydon alias Rotten
Lydon alias Rotten | Foto: Petr Protivánek

Praha - Každý týden vycházejí desítky knih. Orientovat se není snadné pro toho, kdo se o knižní dění aktivně zajímá, ten, kdo si chce s knihou odpočinout jen občas, je ztracen úplně. Každý týden vám několik zajímavých knih představíme. Především novinky, dotisky a knihy, o kterých se právě mluví.

Goce Smilevski: Freudova sestra (Odeon, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Tip týdne: Současných makedonských autorů, kteří se proslavili mimo vlastní zemi, je jen o něco málo méně než autorů českých, kterým se podařilo totéž. Je vlastně jen jeden. Jmenuje se Goce Smilevski a jeho Freudova sestra byla přeložena do pětadvaceti jazyků a získala Cenu Evropské unie pro literaturu. Téma oceněného románu je zajímavé i pro českého čtenáře, kniha přibližuje osudy rodiny příborského rodáka Sigmunda Freuda očima Adolfiny, jedné z jeho sester.

Román začíná anšlusem. Když nacisté v březnu 1938 obsazovali Vídeň, byl těžce nemocný Freud jednou z prvních obětí represe. Jeho spisy byly páleny, jako Žid měl skončit v koncentračním táboře. Nakonec mu  bylo umožněno vycestovat. Zadarmo to nebylo, tzv. „daň za opuštění Říše" byla 12 000 holandských zlatých. Finančně vypomohla řecká princezna Marie Bonapartová, u Hitlera se přimluvil  i  Mussolini, jenž měl pro Freuda slabost. Odejít mohla i Freudova dcera Anna.

Jeho sestry se z Rakouska nedostaly. Všechny čtyři se staly obětí holocaustu, zemřely v koncentračních táborech.  Zůstalo jen vyprávění Adolfiny Freudové o desetiletích prožitých po boku slavného bratra, kterému byla ze sester nejbližší, nedobrém vztahu s matkou i samotě, kterou prožívá žena, která se nikdy neprovdala.

John Lydon: Rotten / Žádný Iry, žádný černý a žádný psy (Maťa, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Kdo ví, jak by Johnny Rotten dopadl, kdyby si pravidelně čistil zuby. Přišel by svět o proslulého buřiče, kterému k přezdívce „dopomohl" právě zkažený chrup? Možná. A přišel by o Sex Pistols? Možná taky. Johnny Rotten by zůstal Johnem Lydonem a pracoval by někde v kanceláři nebo řídil vlastní firmu, Bůh by nemusel ochraňovat královnu a její "fašistický" režim, generace punkerů  by nepokřikovaly "nóó fjúče fó yú..." a jezdily by s Biafrou na prázdniny do Kambodže.

Nestalo se tak, John Lydon na dentální hygienu nedbal, punková legenda byla zachráněna. Připomenout si ji můžeme právě v těchto dnech - vychází kniha Rotten/ Žádný Iry, žádný černý a žádný psy, první autorizovaná zpověď slavného rebela. Co v knize příznivci přímočaré muziky a ještě přímočařejších textů najdou? Přispěli mnozí, kdo měli s hvězdou Sex Pistols kdy co do činění, namátkou Billy Idol či Malcolm McLaren, někteří další byli opomenuti. Jednoduše proto, že je John Lydon nemá rád. Text je doplněn mnoha fotografiemi, některé jsou zveřejněny vůbec poprvé.

Potřebuje tahle kniha doporučení? Ne. Pro fanoušky Johna Lydona srdcová záležitost, pro ostatní možnost poznat zblízka člověka, který proslul větou „Nemyslete si, že nás nenávidíte víc, než my vás".

Patrick Ness: Volání netvora (Jota, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Siobhan Dowdová. Ve Velké Británii populární autorka příběhů pro děti a mládež. Napsala čtyři knihy, z nichž dvě byly vydány posmrtně, byla první, komu byla udělena literární cena Carnegie Medal in memoriam. Zemřela na rakovinu prsu v roce 2007 během přípravných prací na své páté knize. Patrick Ness, i u nás známý dystopickou trilogií Chaos, byl určen, aby ji dokončil.

Volání netvora ve zkratce? Třináctiletému Conorovi umírá maminka. Rakovina v terminálním stádiu, naděje na vyléčení mizivá. Jak se s tím vyrovnat? Conor je sám. Otec žije za oceánem, ve Spojených státech, s babičkou jsou si cizí, spolužáci se mu posmívají, ztrácí i poslední kamarády.  A ke všemu ty děsivé sny. Přicházejí každou noc. Sedm minut po půlnoci. Conorova noční můra na sebe bere podobu děsivého stromu, místo rukou větve, místo nohou kořeny. Mluví lidským hlasem, vypráví chlapci příběhy. Věci nejsou leckdy tím, zač je máme, Conore, říká, zvlášť, když se na svět díváš očima plnýma strachu. Conor oči plné strachu má. Zatím...

Podmanivý, silný a působivý příběh. Slova Phillipa Pullmana, autora Zlatého kompasu či Hodinového strojku, jsou tím nejlepším doporučením. V knihkupectví určitě nepřehlédněte.

Michael Morris: Co nesmíte vědět! (Anch Books, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Ilumináti. NWO. Konspirační teorie. Kdo jim věří, je naivka, hlupák a snílek. Copak je možné, aby několik jedinců ovládalo miliardy? Kniha CO neSMÍTE VĚDĚT! s podtitulem Celý západní svět patří jen několika rodinám a nyní chtějí zbytek říká, že ano. Finanční krize eurozóny a ekonomika USA na pokraji krachu jsou prý toho důkazem.

Michael Morris  vcelku střídmě hovoří o tom, jak funguje svět peněz  Svět Rotschildů, Rockefellerů a dalších. Umějí vyvolat finanční krizi, „zvládnout" ji, natisknout další peníze, půjčit je bankám, firmám i lidem, roztočit spirálu inflace a vyvolat  krizi další. A přitom bohatnout a ovládat stále větší kus světa. Průmysl, média, politiku.

Zajímavý pohled na to, jak fungují  finanční a bankovní systémy Západu. Přesně tím by kniha mohla být, kdyby Morris vynechal část, slepenou z faktů, postahovaných z Internetu, část, která se jen hemží  ilumináty, chemtrails, novým světovým řádem a dalšími konspiračními evergreeny.

Čtenář, který hledá seriózní informace, bude možná zklamán, čtenář, kteří hledá potvrzení svého přesvědčení, že Američané nikdy nebyli na Měsíci a v Bílém domě sedí rosenkrucián, bude nadšen, a to minimálně do okamžiku, než zjistí, že za brožovaný výtisk má zaplatit 390 Kč. Jeden by za tím viděl konspiraci.

 

Právě se děje

Další zprávy