Karel IV. je nejúspěšnější výstavou roku

ČTK, kul
9. 1. 2007 12:00
Praha - I přes organizační problémy se expozice Karel IV., císař z Boží milosti stala nejvyhledávanější výstavou loňského roku.

Správa Pražského hradu ve spolupráci s Metropolitním muzeem v New Yorku návštěvníkům představila 220 exponátů z doby Karla IV. a jeho synů Václava IV. a císaře Zikmunda, které v tomto souhrnu nikdy společně vystavovány nebyly. Denně je v Obrazárně Pražského hradu vidělo 1055 lidí, za 95 dní to bylo 100 245 návštěvníků. Mohlo jich být ještě víc.

Pořadatelé totiž už začátkem dubna oznámili, že na dlouho připravovanou akci došly vstupenky a prodlužovat se rozhodně nebude. Kdo neměl místo rezervované nebo nechtěl počkat, zda svoji rezervaci nezruší někdo před ním, měl smůlu. A na Hrad zatím proudily davy školáků z donucení.

Když se premiéra Karla IV., císaře z Boží milosti konala před rokem v New Yorku, vidělo ji během tří měsíců 170.000 lidí a denní návštěvnost byla 2000 diváků.

Foto: Antonín Kratochvíl

Druhou výstavou s největší denní návštěvností byla loni v Česku přehlídka fotografa Antonína Kratochvíla, kterou v putujícím vlaku uspořádala Galerie Leica. Denně ji vidělo 495 lidí, trvala 92 dny a celkem snímky vidělo 45 540 lidí. Třetí nejnavštěvovanější přehlídkou bylo bienále grafického designu v Brně uspořádané Moravskou galerií v Brně. Za 91 dní vidělo přehlídku v několika objektech 33 176 osob, denní průměr je 365 lidí.

Čtvrtou, pátou a šestou příčku obsadily výstavy uspořádané Národní galerií v Praze: Přehlídku děl Františka Ženíška za čtyři měsíce vidělo 32 677 lidí při denní návštěvnosti 327 diváků. Téměř stejnou návštěvnost měly výstavy děl Běly Kolářové a Zorky Ságlové, obě ve Veletržním paláci vidělo přes 17 000 diváků, Kolářová měla denní průměr 278 lidí, Ságlová 273 lidí.

Foto: www.ghmp.cz

Na sedmém místě je výstava děl Rudolfa Kremličky pořádaná Galerií hlavního města Prahy. Za 64 dní ji vidělo 15 576 lidí, tedy 243 osob za den, ale výstava navíc trvá do konce ledna. Na osmém místě je přehlídka prací ze soutěže Grand Prix Obce architektů - měla denní průměr 234 lidí. S denním průměrem 220 lidí jsou na devátém místě tři výstavy pořádané českokrumlovským Egon Schiele Art Centrem - za 177 dní navštívilo expozice Alberta Giacomettiho, Ernsta Scheideggera a Evy Prokopcové 38.941 lidí; galerie neprodává vstupenky na jednotlivé výstavy.

Desátou příčku obsadila repríza výstavy o výtvarné kultuře 60. let Papež kouřil trávu, kterou v Moravské galerii v Brně denně vidělo 211 lidí.Následuje několik výstav s přibližně stejným denním průměrem: ve stejné instituci měla úspěch přehlídka fotografií Námořní deník hraběte Dubského, v Rudolfinu diváky zaujaly fotografie Václava Jiráska Industria a portréty nizozemské fotografky Rineke Dijkstraové.

Václav Jirásek: Industria
Václav Jirásek: Industria | Foto: Václav Jirásek

Těsně nad 200 diváků denně měla ještě společná výstava Petra Písaříka a Milana Periče, která se konala ve Veletržním paláci a již vidělo denně 201 diváků.

Počty návštěvníků českých galerií se nedají srovnávat s velkými evropskými či zámořskými institucemi. Nejnavštěvovanější britským domem je Národní galerie s pěti miliony hostů ročně; denní průměr vychází na přibližně 13 000 lidí. Světový žebříček návštěvností jednotlivých výstav počítaný také dle denní návštěvnosti vedou několik let asijské instituce.

 

Právě se děje

Další zprávy