Hledá se další Potter. Šanci má malý archeolog

Reuters, Hej
13. 6. 2007 16:45
Showbyznys potřebuje náhradu za kouzelníka. Že by Will Burrows?
Foto: Archiv

Londýn - Nakladatel J. K. Rowlingové věří, že našel nový zlatý důl v malém archeologovi a tajemném světě ukrývajícím se hluboko pod Londýnem. A neváhá to oznámit světu, aby kýžený boom nastartoval.

Dva dosud neznámí autoři přilákali pozornost médií už tím, že získali na svou knihu Tunely nebývale štědrou zálohu ve výši půl milionu liber a práva na překlad prodali do 15 jazyků.

Smlouvu s Roderickem Gordonem a Brianem Williamsem podepsal nakladatel Barry Cunningham za vydavatelství Chicken House poté, co četl ranou verzi jejich knihy Tunely.

"Už od první strany jsem věděl, že Harry Potter je trefa do černého. Při čtení Tunelů jsem měl stejné pocity," vysvětluje Cunningham rozhodnutí. Že má na potencionální hity čich, dokázal nejen nákupem práv k  Potterovi. Celosvětový úspěch zaznamenal i s dětskými knihami německé spisovatelky Cornelie Funke.

Foto: Aktuálně.cz

"Tunely mají všechno. Hrdinu chlapce archeologa, nemilosrdné nepřátele, ztracený svět a výjimečnou cestu do nitra Země," prohlásil nakladatel při prezentaci na mezinárodním trhu dětských knih v Boloni.

Gordon s Williamsem se původně setkali na univerzitě; poté se jeden z nich stal investičním bankéřem, druhý zvolil dráhu umělce na volné noze. Znovu se setkali, když Gordon pro nadbytečnost ztratil své místo ve finanční sféře. Prodal dům, aby si vlastním nákladem mohli vydat limitovanou edici Tunelů.

Cunningham s autorským párem sepsal smlouvu na sérii fantastických příběhů, které bude vyprávět jejich hrdina - čtrnáctiletý Will Burrows.

Pokus o nalezení nového dětského hrdiny, jehož dobrodružství by dokázala generovat miliardy jako Harry Potter, není první. Zatím ale všichni nástupci spíše selhali, nebo se z nich nakonec zůstaly "jen" zručné knihy a poté filmové adaptace.

Asi nejblíž má asi k Harrymu mladičký autor Christopher Paolini a jeho fantasy série Eragon.

 

Právě se děje

Další zprávy