Hitlerova díla z kufru jdou do aukce

Jitka Gráfová, BBC
28. 7. 2006 14:15
Londýn - Aukční síň Cornish zažije opravdu unikátní dražbu. Na nové majitele čeká dvacítka děl německého diktátora.

Jde přesně o jednadvacet maleb a skic, které byly nalezeny v Belgii v otlučeném kufru na jedné půdě blízko místa, kde Hitler sloužil během první světové války.

"Podle analýz jsou tato díla velmi podobná jiným Hitlerovým obrazům," říká mluvčí aukční síně Jefferys Auctioneers. Navíc jsou obrazy zřetelně označeny diktátorovým podpisem.

Aukce se bude konat 26. září a očekává se, že vyvolávací cena jednotlivých obrazů se bude pohybovat okolo 3 tisíc liber.

Nynější vlastník, který chce zůstat v anonymitě, kontaktoval dražitele poté, co se dočetl, že aukční síň v loni připravila dražbu už jiných Hitlerových děl.

Foto: BBC

Adolf Hitler namaloval během svého života řadu obrazů, většinou se na nich snažil kopírovat realitu. Svou malbu charakterizoval jako "obraz provedený s fotografickou přesností a precizností".

V minulosti byla už vydražena například Hitlerova olejomalba z roku 1910 nazvaná Bergaden Hoher Göll, znázorňující romantické horské údolí. Tehdy byla prodána neznámému kupci za 11 tisíc eur (zhruba 335 tisíc korun), i když vyvolávací cena byla 4600 eur.

Při loňské červencové aukci v Kanadě šly do prodeje jiné čtyři kresby připisované Hitlerovi, za něž nový majitel neváhal zaplatit 26,5 tisíc dolarů. Prodej provázely protesty místní židovské komunity, která požadovala, aby kresby dostalo muzeum holokaustu v Montrealu.

 

Právě se děje

Další zprávy