František Listopad převzal Cenu Jaroslava Seiferta

Hana Pražáková
9. 10. 2007 10:50
Porota ocenila cit pro mateřštinu nepoznamenanou exilem
Foto: www.literarky.cz

Praha - Nevím, co je při této příležitosti zvykem, pronesl na úvod svého projevu při pondělním předávání Ceny Jaroslava Seiferta za rok 2007 její nový nositel František Listopad. Básník, prozaik a esejista žijící v Portugalsku získal nejprestižnější české literární ocenění za sbírku Rosa definitiva.

Porota na Listopadově sbírce ocenila zralou a čirou poetiku a mimořádný cit pro mateřštinu, kterou nepoznamenala ani dlouhá léta exilu. "Po celých nekonečných šedesát let si ponechal krásnou čistou češtinu," řekl při slavnostním předání ceny v kostele sv. Anny   v Pražské křižovatce - zakladatel ceny a člen poroty František Janouch. Sbírku, kterou psal autor několik let,  označil za útlou knížku plnou zázraků.

"Zazvonil telefon, manželka mi říkala, abych ho nechal zvonit. To já ale nikdy nedělám. Co kdyby volal Kristus nebo anděl a žádal mě o trochu vody? Takhle se mi otevřely dveře do světa ceny Jaroslava Seiferta. Je to však jen detail," vzpomínal Listopad, který během svého projevu recitoval Seiferta a Komenského.

Exilový autor řady sbírek, prozaických a esejistických knih, převzal i grafiku od Emanuela Ranného Havraní krajina a peněžitou odměnu ve výši 300 tisíc korun.  Jeho jméno i dílo bylo před rokem 1989 u nás zamlčováno.

František Listopad se narodil roku 1921 v Praze jako Jiří Synek, vnuk věhlasného prvorepublikového nakladatele Aloise Synka. Po roce 1941 žil v ilegalitě, v prvních květnových dnech roku 1945 se podílel na založení deníku Mladá fronta, v němž vedl kulturní rubriku. Coby dopisovatel odjel do Paříže, z ní se však do poúnorového Československa už nevrátil.

Láska ho nakonec přivedla do Portugalska, kde žije dodnes. Tady působil jako ředitel lisabonského Národního divadla, založil Vysokou divadelní a filmovou školu a dodnes se těší vážnosti.

Vladimír Novotný na serveru Portál české literatury o sbírce píše: Existenciální lyrik Listopad tu na jedné straně zůstává stále svůj, na straně druhé jako by se vracel k expresivitě svých básnických počátků, k neobvyklým asociacím a k neotřele výrazným metaforám. Najdeme však u něho též sarkastické sentence ("Celé Španělsko spí / a já čtu zbytečné knihy"). Jako by u Listopada někdy skutečně "báseň si lehla na záda / a interpretovala svět"

Vznik Ceny Jaroslava Seiferta inicioval roku 1968 profesor František Janouch, vyhlašuje ji Nadace Charty 77. Cena se uděluje za vynikající básnické či beletristické dílo vydané v posledních třech letech, výjimečně za dílo celoživotní. Cena se tradičně vyhlašuje 22. září, v předvečer narozenin Jaroslava Seiferta.

František Listopad se zařadil po bok laureátů, jako jsou Bohumil Hrabal, Milan Kundera nebo loni oceněný Martin Jirous.

 

Právě se děje

Další zprávy