ENTER: Vítejte ve světě plném dat a sociálních sítí

Jan Kovalík
14. 4. 2011 11:13
Začíná bienále, jež snoubí technologii, umění a vědu
Foto: CIANT

Praha - V Národní technické knihovně v Dejvicích bude večer zahájen pátý díl mezinárodního bienále ENTER, letos s podtitulem Datapolis. Programu, který tradičně snoubí technologii, umění a vědu, tentokrát dominují témata jako identita jedince v sociálních sítích a život v prostředí plném neviditelných dat, ale i technologicky vylepšená móda.

Během symposia, které bude probíhat v pátek a v sobotu, návštěvníci moci vyslechnout a debatovat s umělci a akademiky z celého světa. Tématům bude dominovat život ve městě a jeho virtuálních vrstvách nebo zmíněná proměna identity v rámci sociálních sítí.

Na nedělní odpoledne je připravena například procházka Prahou s americkým umělcem Markem Shepardem: ten v ulicích města představí projekt Serendipitor, který funguje na základě upravené navigace v mobilním telefonu.

Foto: CIANT

Zájem představit se na bienále projevily dvě stovky umělců. Kurátoři pod vedením Pavla Sedláka nakonec vybrali třiapadesát projektů.

"Při organizování prvního bienále byla technologie mnohem méně dostupná než dnes," říká Pavel Smetana, ředitel pořádajícího Centra pro umění a nové technologie CIANT. "Každý Enter nás posunul dál. Letos je to od multimediálních a interaktivních instalací k projektům akcentujícím obsah."

Josef Šlerka například v rámci projektu Zmizelé Sudety 2.0 představí, jak je možné úpravou geolokační sociální sítě Foursquare procházet virtuálně místy, která už v reálném světě neexistují. Umělci Ricardo O´Nascimento a Tiago Martins představí boty Rambler, které při každém kroku odešlou tweet do sociální sítě Twitter.

MIT SENSEable City Lab pak návštěvníkům ukáží, jak daleko a jak nesmyslně cestuje odpad, který lidé ve městech generují. Projekt pochází z amerického Seattlu, kde 500 dobrovolníků opatřovalo své odpadky zařízením, jež zpět vysílalo informace o poloze. Sedm dní sledování odpadu pak vytvořilo na mapě USA šokující obrazce.

Na své si přijdou milovníci módy. Jenny Chowdhury připravila kolekci 802.11 Apparel. V Praze bude k vidění například WiFi Jacket -  jeho květinové motivy se rozsvěcují a pohasínají na základě síly signálu WiFi, který je na místě právě k dispozici.

Do programu bienále zasáhne i veřejnost - a to v rámci soutěže MOB. Do konce března mohl kdokoliv porotě zaslat maximálně tříminutové video ze svého mobilu. Téma: zachytit neotřele a invenčně část města, ve které žijeme. Nejlepší příspěvky budou k vidění v Divadle Archa v sobotu ráno.

Archa se stane i místem tanečních performancí. Představení Adapt:Act vzniklo spoluprací tvůrců z Česka, Portugalska, Rumunska a Belgie. Diváci uvidí spojení moderního tance s interaktivní virtuální scénografií. Zvuková i vizuální kulisa je přímo na pódiu a v reálném čase tvořena samotnými tanečníky.

Holešovickým Cross Clubem pak bude v sobotu večer otřásat witch house. Své sety odehrají holandští Stellar Om Source nebo britští Story of Isaac. Českou scénu budou reprezentovat pražští Reverend Dick nebo pardubičtí Tempelhof. Audiovizuální nářez pak bude pokračovat až do rána.

 

Právě se děje

Další zprávy