Dům U Hybernů ožil. Zkouškami Golema

ČTK, gra
4. 9. 2006 16:05
Praha - Muzikálová novinka Golem otevře po rekonstrukci dům U Hybernů, jenž dostal název divadlo Hybernia.
Foto: ČTK

Stejnojmenná společnost producenta Oldřicha Lichtenberga historický objekt v centru metropole opravila a provozuje. "Před námi tu byla řada investorů a nikomu se nepodařilo projekt dokončit. Když jsme se dozvěděli, že je na objekt vypsaný muzikálový projekt, začali jsme se o něj zajímat," řekl  producent, který už zprovoznil divadlo Broadway na nedalekých Příkopech.

Foto: Aktuálně.cz

Autorem námětu a scénáře zahajovacího Golema je Zdeněk Zelenka. Při psaní muzikálu - na který právě začaly zkoušky - se prý inspiroval nejrůznějšími variantami legend o tajemné bytosti. Děj zasadil do 16. století, kdy v Praze sílilo napětí mezi obyvateli židovského ghetta a pražskými křesťany; hlavní dějovou linkou je láska židovské dívky Rebeky a křesťanského mladíka Vojty.

Autorem hudby je Karel Svoboda. Třetí premiéru s Lichtenbergovým producentským týmem otvírá Golemem režisér Filip Renč, který v současné době natáčí snímek Na vlastní nebezpečí.

Hlavní role dostali Petr Kolář, Kamil Střihavka, Josef Vojtek, Lucia Šoralová, Petr Muk, Dušan Kollár, Jiří Korn, Ilona Csáková, Petra Janů a další. Premiéra se plánuje na 23. listopad.

Režisér Filip Renč předvádí filmovým kritičkám první záběry svého filmu.
Režisér Filip Renč předvádí filmovým kritičkám první záběry svého filmu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V dobách dávno minulých budova sloužila jako celnice, skladiště, v novější době byla místem pro pořádání komerčních veletrhů a výstav. Znovuotevření domu se už plánovalo několikrát, ale nikdy se nepodařilo rekonstrukce dotáhnout.

V 90. letech 20. století stát památku zastavil u Komerční banky za úvěr 350 milionů korun na rozjezd neúspěšné loterie ministerstva kultury Lotynka. Státní fond kultury později dům vykoupil. Jenže pak nastaly tahanice o investora a peníze na rekonstrukci. Navíc se dům stal terčem boje mezi památkáři; při jedné z minulých rekonstrukcí byla nevratně zničena čtvrtina kostela.

Nyní se tedy o dům stará společnost Hybernia, které se loni podařilo na novou rekonstrukci sehnat investora. Smlouvu má na padesát let; v prostorách opraveného domu se budou konat i plesy a semináře.

 

Právě se děje

Další zprávy