Do finále Ceny 333 se dostalo 11 mladých umělců

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 10. 2011 20:32
Letošní laureát bude vyhlášen 15. prosince
Foto: Chmee2/ licence CC-BY-SA

Praha - V pořadí 5. ročník Ceny 333 pro mladé umělce z Česka a Slovenska zná letošní finalisty. Z celkem 140 přihlášených vybrala nakonec odborná komise 11 nadějných výtvarníků. Letošní laureát Ceny 333 Národní galerie v Praze a Skupiny ČEZ bude vyhlášen 15. prosince.

"Podle podmínek soutěže nesmí věk soutěžících do konce kalendářního roku 2011 přesáhnout 33 let a ároveň nemá být nižší než 15 let. Cena je udělována za dílo libovolného žánru či média vytvořené v posledních třech letech," zopakovala regule mluvčí NG Eva Kolerusová.

Ve Veletržním paláci v Praze bude uspořádána výstava Finalisté; druhé kolo proběhne v den zahájení a vítěz ceny pak bude vyhlášen na vernisáži. Vítězné dílo - spolu s výhradními právy na užívání - zůstane v majetku NG.

O Cenu 333 a s ní spojenou finanční odměnu ve výši 333 000 korun se letos bude ucházet Samuel Paučo, Jakub Geltner, Jakub Janovský, Ján Vasilko, Vojtěch Horálek, Jakub Matuška, Adéla Babanová, Alessandra Svatek, Artur Magrot, Denisa Krausová, Jan Boháč a umělec tvořící pod pseudonymem Epos 257. V devítičlenné komisi zasedl například konceptuální umělec Jiří Černický, sochař Jaroslav Róna či kurátor Radek Wohlmuth.

Cena 333 Národní galerie v Praze a Skupiny ČEZ je udělována od roku 2007. Tehdy ocenění získalo umělecké uskupení Ztohoven, v následujících letech se laureáty stali výtvarníci Marek Květán a poté Petr Bařinka, který si ale pro ocenění a šek korun nepřišel. V loňském roce porota ocenila videoinstalaci Holka z cirkusu od studentky AVU Juliany Höschlové.

 

Právě se děje

Další zprávy