Čtvrtinu epopeje vystaví Veletržní palác od dubna

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 3. 2011 9:16
Celý cyklus už má ve své správě pražská galerie
Foto: GHMP

Moravský Krumlov/Praha  - Praha převzala správu výstavy Slovanské epopeje v Moravském Krumlově. Výstavní plochu si Galerie hlavního města pronajala od společnosti Incheba, majitele zámku.

Hlavní město tak střídá dosavadního provozovatele výstavy - město Moravský Krumlov, kde bude během letošní sezony tu bude vystaveno 15 pláten od Alfonse Muchy. Dalších pět děl bylo převezeno do Prahy, kde budou k vidění od následujícího měsíce.

Jde o Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě, Car Simeon Bulharský, Jan Milíč z Kroměříže, Mistr Jan Hus káže v kapli Betlémské a Po bitvě u Grunwaldu. Zrestaurovanou pětici obrazů si budou moct lidé podle nejnovějších informací prohlédnout v Malé dvoraně Veletržního paláce od začátku dubna do 22. května.

Prohlídka expertů Galerie hlavního města Prahy prokázala, že jsou v dobrém stavu, mají jen drobné odřeniny a jsou běžně znečištěná. Pracovníci nyní čekají na povolení k restaurování pláten, jež prý zabere asi dva týdny. Očekávají, že jej od magistrátních památkářů dostanou v nejbližších dnech.

V Moravském Krumlově se letošní sezona výstavy "zbylých" Muchových obrazů kvůli novému provozovateli expozice zkrátí o dva měsíce - začne 1. května a skončí posledního září. Galerie hlavního města chce ještě před otevřením změnit rozmístění obřích pláten.

"Teď s nimi nemůžeme nic dělat, protože tam ještě není vhodná teplota," řekla mluvčí Galerie hlavního města Prahy, Michaela Moučková.

Dosavadní provozovatel výstavy Moravský Krumlov přijde o příjmy ze vstupného a počítá s propadem rozpočtu ve výši dvou milionů korun. "Našemu městskému kulturnímu středisku jsme tak kvůli tomu museli už pro letošek drasticky snížit rozpočet," řekl moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina.

Epopej měla být převezena do Prahy už loni v říjnu, restaurátoři tehdy stačili sejmout pět pláten z napínacích rámů, navinuli je na speciální válce a zabalili do fólií. Tento mezistav panoval od doby, kdy si chtěla Praha dílo odvézt. Vedení Moravského Krumlova ale nechalo výstavní prostory na zámku exekučně zapečetit. Soud však následně rozhodl, že dílo  patří metropoli. Situaci zklidnila jednání nových vedení radnic, ale pak se vše znovu vyhrotilo.

Foto: Reuters

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09) se nedávno dohodli na tom, že pět pláten Slovanské epopeje odvezených do Prahy se už letos do Moravského Krumlova nevrátí. Zbylé obrazy chce vedení hlavního města z moravskokrumlovského zámku odstěhovat letos na podzim. Zámek v Krumlově by se měl rekonstruovat. Mezitím se může dál jednat o případné další zápůjčce.

Cyklus Slovanská epopej, který maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let, tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Sedm největších pláten měří 8,1 metru krát 6,1 metru. Slovanská epopej je považována za majetek města Prahy, jemuž ji Mucha daroval.

Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově, kde byla uložena od roku 1950.

Muchovi potomci jsou v názoru na stěhování monumentálního díla rozděleni. Zatímco vnučka Jarmila Mucha Plocková s vystavením v Praze souhlasí, vnuk John Mucha a jeho matka Geraldina se dlouhodobě zasazují o setrvání obrazů v Krumlově.

 

Právě se děje

Další zprávy