Člověk, zvíře i stroj rozhýbou Českou taneční platformu

Jakub Novák
13. 4. 2012 16:48
Tanečníci na několika scénách provedou diváky všemi podobami lidství

Praha - Tanec je unikátní výrazový prostředek, který více než jakýkoliv jiný, využívá vnitřního zvířete skrytého uvnitř moderního člověka.

V pohybu se tak tanečník může vrátit do minulosti - nejen o několik generací, ale klidně i o celé epochy, podobně jako lidský plod zažívá během svého vývoje "zrychlenou evoluci". Pohyb ji umožňuje zastavit a podrobně zkoumat.

Nahlédnutí dovnitř s sebou nese rizika, stejně jako nesmírné potěšení a kontrola celého procesu, schopnost ho provést jsou jedním z klenotů, který nám naše lidskost přináší.

Díky tanci však lze jít ale ještě dál - můžeme se na chvíli odlidštit a nahlédnout na syrovost pohybu jako rychlého sledu mechanických procesů, v nichž dochází v našich svalech.

Nalézat se a ztrácet. To je mimochodem i název jedné z choreografií, které čekají na návštěvníky letošního ročníku České taneční platformy.

Duet Found & Lost představuje mozaiku důležitých okamžiků mezi dcerou a její matkou. Naplno se v ní ukazuje hloubka, do jaké nás může prostoupit bytost druhého člověka. Pro VerTeDance tuto choreografii vytvořila švédská tanečnice, choreografka a performerka Charlotta Öfverholm.

Bezesporu jedním z vrcholů čtyřdenního festivalu bude představení Brut taneční skupiny NANOHACH.

Francouzský choreograf Fabrice Ramalingom pro tanečníky vytvořil choreografii, v níž zkoumá právěv úvodu zmiňovanou animalitu, živočišnost, prezentovanou zde gesty, skoky a grimasami, základními prostředky výrazu, které tak dobře zanli naši předkové.

Foto: Aneta Šebelková

Na diváka zde čeká syrový materiál, přetékající napětím, emocemi a smíchem. Přijďte se podívat na to, kdo jste.

Kromě těchto dvou choreografií představí letošní Česká taneční platforma deset dalších tanečních projektů.

V nich se představí jak zkušení choreografové a choreografky, tak i debutanti - jedním z nich je talentovaná slovenská tanečnice Martina Hajdyla Lacová, která si pro svůj první taneční projekt, inscenaci SoloS (part III), jako téma vybrala kompromisy jedince se světem.

Tanečnice a bubeník, jediné osazenstvo pódia, divákům ukáže, že člověk není nakonec nic jiného než naprogramovatelný a předvídatelný tvor.

Druhým sólovým projektem, který se na festivalu objeví, je inscenace Margaretha vypravuje choreografky a tanečnice Barbory Látalové.

Ta se zde nechává inspirovat osobností české básnířky Irmy Geisslové a za použití němého slova, tanečního hlasu a videografologie zachycuje proměny jedné ženy a její spojitosti na přelomu století.

Foto: Vojta Brtnický

Velice zajímavý, tanečně-hudební projekt představuje druhá inscenace souboru VerTeDance Kolik váží vaše touha?

Hudební složku zde - živě - zajišťuje kapela Zrní.

Tanečníci zde zkoumají, zda vysvlečením skutečně odhalujeme sebe sama, svoji podstatu a své tužby a zda je v tomto smyslu nahota vůbec nutná a potřebná.

Tématem trilogie Jana Komárka Skutky a cesty je tajemství naší existence; jeho atmosféra překypuje obrazy a hudbou.

Do vnitřního světa protagonistů se potápí také taneční inscenace souboru Spitfire Company Nedoknutelní, jejíž tři hrdinové se ocitají za dveřmi samoty, přestože zoufale touží být spolu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Celý festival začne už v pátek představením Adély Laštovkové Stodolové a uměleckého tandemu SKUTR s názvem Muži.
To se zabývá otázkou, jak si stojí muži v dnešní společnosti a jestli toho na ně někdy není trochu moc.

Doporučuje se zároveň zajít na zmíněnou a naopak velmi ženskou inscenaci Found & Lost.

V pondělí potom Českou taneční platformu uzavře projekt Moniky Rebcové spojující současný tanec s tradičním a moderním africkým tancem Afrika - smíření, ve kterém vystoupí tanečníci z Čech, Kuby, Pobřeží slonoviny i Japonska.

Ujít byste si neměli nechat ani další z "exotických" inscenací Hany Turečkové a Pražského komorního baletu MONO NO AWARE / Na hranici krásy, tentokrát inspirované japonskou zenovou filozofií.

To ale není vše co vám Česká taneční platforma nabízí.

Foto: Alžběta Širůčková

Od pátku třináctého do pondělí šestnáctého dubna na vás čeká v divadle Ponec, Alfredu ve dvoře, Studiu ALTA a Teatru NoD kromě dvanácti tanečních projektů i další doprovodný program.

Navštívit můžete workshop na téma Světlo-scéna a otevřená debata Institutu Světelného Designu s názvem Světelný design v současném českém tanci.

Letos podruhé proběhne pod taktovkou sdružení SE.S.TA seminář kritického pochopení současného tance - pod názvem Ateliér čtení tance.

Příležitost k setkání dostanou nejen účinkující z hlavního programu, ale všichni zájemci z oboru současný tanec, a to například během burzy projektů tzv. "Meet The Artists", která se bude konat v sobotu v divadle Ponec.

 

Právě se děje

Další zprávy