Christo dostal povolení zabalit řeku Arkansas

Pavel Kroulík
14. 11. 2011 15:10
Zakrytý tok má být k vidění v srpnu 2014
Foto: http://www.overtheriverinfo.com

Denver - Umělec Christo, který se proslavil zabalením berlínského Reichstagu či mostu Pont-Neuf v Paříži, dostal povolení na svůj nejnovější projekt, zakrytí řeky Arkansas baldachýnem ze třpytivě stříbrné látky.

Federální úřady tento týden schválily jeho nový počin, který nese lakonický název Nad řekou. Celkem osm „tunelů" nad řekou Arkansas bude mít celkovou délku 5,9 míle a rozprostře se po 42mílovém úseku toku mezi městy Salida a Carson City; asi tři hodiny jihozápadně od Denveru.

Foto: Aktuálně.cz

Poloprůhledný materiál bude zavěšen ve výšce od dvou do osmi metrů nad řekou. Projíždějící kajakáři budou prý tušit mraky a hory, svrchu mají tunely podle Christa připomínat mořské vlny. Slunce a stíny budou měnit vzhled panelů každý den.

Místní ekologičtí aktivisté se k projektu stavěli poměrně odmítavě a schvalovací řízení bylo dlouhé. Federální ministr vnitra Ken Selazar věří, že budou učiněny všechny potřebné kroky k tomu, aby nedošlo k negativnímu dopadu na životní prostředí. Dodal, že by projekt mohl posílit turistický ruch v Coloradu. Odhaduje se, že ho navštíví na 400 000 lidí a do pokladen to přinese 120 milionů dolarů, nehledě na reklamu pro region.

Akce bude stát 50 milionů dolarů a výstavba by mohla začít počátkem příštího roku; záleží ještě na tom, kdy Christo získá poslední povolení od místních úřadů. Nejvíc se mluví o problémech s bezpečností a o dopadu na faunu, především horské ovce, které v této oblasti žijí. Zatím Christo plánuje, že by zakrytí řeky mělo být hotové v srpnu 2014. Dílo pak bude po dobu dvou týdnů možno navštívit přímo v plenéru.

Foto: Aktuálně.cz

"Tohle je umění mimo záběr galerií, není určeno pro prostory bohatých sběratelů. Tento druh umění je tu pro každého. Nikdo si ho nemůže koupit a nikdo k němu nemůže uzavřít přístup," říká šestasedmdesátiletý, původem bulharský umělec.

Celým jménem Christo Javacheff je jedním z hlavních představitelů land-artu, jenž využívá pro umění a akce přírodní prostředí. Dlouho pracoval ve dvojici se svou manželkou, francouzsko-americkou  umělkyní Jeanne-Claude Denat de Guillebon, jež zemřela v roce 2009 v New Yorku ve věku 74 let.

Jejich svérázná metoda je založena zejména na balení různých objektů. Ze začátku schovával do látky různé předměty jako stoly či židle; později jeho balicí akce začaly nabývat pompéznějších rozměrů - zabaloval stromy, budovy, mosty i části přírody.

Tímto zásahem podle Christa dosahují věci nových dimenzí. Zároveň tím prý ironicky reaguje na konzumní společnost, pro niž je obal výrobku důležitým prvkem v boji o zákazníka. Monumentální díla nikdy nebývají k vidění dlouho, aspoň v porovnání s náklady. Umělec ovšem tvrdí, že jejich účinkem je už sama kampaň i příprava; výsledkem je poté "triumf fantazie a pocit sounáležitosti".

Projekt Nad řekou podle Christa už nyní změnil historii: tím, kolik se do akce zapojilo lidí včetně ekologů a úředníků, a tím, že se nakonec dokázali všichni dohodnout. Současně už má Christo rozpracovaný další projekt. V emirátu Abú Dhabí chce postavit starověkou egyptskou hrobku mastabu ze 390 500 sudů od oleje nabarvených jasnými barvami.

Foto: Aktuálně.cz

Veškeré náklady vždy Jeanne-Claude a Christo nesli sami (realizace v Central Parku stála více než 20 milionů dolarů). Odmítali sponzory a peníze získávali prodejem svých koláží, kreseb a dalších děl. To je i případ projektu Nad řekou, který Christo financuje zejména z prodeje přípravných skic této akce. Zatím ho přípravy v Arkansasu stály 10 milionů dolarů.

Se svými projekty duo nijak nespěchalo, od nápadu do realizace často kvůli jednání s úředníky uběhly i dvě desítky let. Také akci Nad řekou začali plánovat společně už v roce 1992. 

Umělci, kteří od roku 1964 žili společně v New Yorku, se nejvíc proslavili právě "balícími" projekty. Ty měly mezi veřejností vždy velký úspěch. Látkou pokryli mrakodrapy, část australského pobřeží, římské hradby, živé stromy či pařížský most Pont-Neuf (1985). Jejich vůbec první instalací bylo v roce 1961 zabalení olejových sudů v přístavu v Kolíně nad Rýnem.

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Nejznámější dílo páru vzniklo v roce 1995, kdy obalili historickou budovu Říšského sněmu v Berlíně obřími bílými plachtami. O deset let později se land-artová dvojice připomněla instalací Brány v newyorském Central Parku: nad 37 kilometry cest vedoucích přes park postavili 7500 bran vysokých téměř pět metrů, na nichž rozvěsili pruhy oranžovožluté látky.

V uplynulých více než 30 letech také umístili u Los Angeles do přírody 1760 obrovských žlutých slunečníků, v severní Kalifornii vystavěli bezmála čtyřicetikilometrový látkový plot a jedenácti floridským ostrovům vytvořili plovoucí růžové sukně. Už v 70. letech zavěsili monumentální opony přes Velký kaňon v Coloradu.

Christo i Jeanne-Claude se narodili ve stejný den, 13. června 1935. Christo žil v roce 1956 krátce i v Praze (studoval zde na Vysoké škole uměleckoprůmyslové), odkud natrvalo odešel do západní Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy