Chiracovo etno muzeum probouzí vášně

BBC, jš
20. 6. 2006 21:50
Paříž - Po Francoisu Mitterrandovi zůstaly skleněné pyramidy před Louvre, prezident Chirac si postavil muzeum etnického umění.
Francouzský prezident Jacques Chirac mluví při otevření své chlouby, muzea primitivního umění.
Francouzský prezident Jacques Chirac mluví při otevření své chlouby, muzea primitivního umění. | Foto: ČTK

Na břehu řeky Seiny ve stínu Eiffelovy věže mohou návštěvníci od pátku obdivovat africké, asijské, australské a americké umění. Architekt Jean Nouvel (mj. autor Zlatého Anděla na pražském Smíchově) pojal Museé du Quai Branly jako futuristickou skládačku barevných a skleněných kvádrů, kolem kterých je pás zeleně. 

Muzeum ale vzbuzuje silné vášně. Důvodem není ani tak rozpočet 260 milionů euro, ale společenský problém celé Francie: jak se vyrovnat s koloniální minulostí země a schopností přijmout mezi sebe jiné národy?

Většina z 300 tisíc artefaktů byla do Paříže přivezena z bývalých francouzských kolonií a kritici tvrdí, že muzeum dostatečně nevysvětluje škody, které kolonialisté spáchali na cizích kulturách.

Francouzský prezident Jacques Chirac a šéf OSN Kofi Annan si prohlížejí exponáty nového pařížského muzea.
Francouzský prezident Jacques Chirac a šéf OSN Kofi Annan si prohlížejí exponáty nového pařížského muzea. | Foto: ČTK

Někteří historici jsou ještě přísnější: podle nich je expozice postavena na myšlence, že africká nebo asijská kultura je primitivnější než evropská.

Sami kurátoři říkají, že jejich muzeum je oslavou kulturních rozmanitostí a ukazuje, jak je Evropa propojená s jinými kontinenty. "Většina muzeí světa ukazuje jen dějiny své země, ale my i těch cizích," prohlásil ředitel muzea Stephane Martin.

Otevření Museé du Quai Branly se stalo osobním vítězstvím francouzského prezidenta Jacquese Chiraca, který o něm mluvil už krátce po nástupu do úřadu v roce 1995. Teď mu k vybudování přijeli osobně blahopřát generální tajemník OSN Kofi Annan nebo bojovnice za práva Indiánů a nositelka Nobelovy ceny za mír Rigoberta Menchu.

"Je to kulturní, politický i umělecký akt, který symbolizuje odmítnutí etnocentrismu. Neexistuje hierarchie v umění, neexistuje ani hierarchie mezi lidmi," řekl Chirac.

 

Právě se děje

Další zprávy