Chalupeckého cenu dostalo Pět svázaných chlapů

Kultura Kultura, red kul
5. 11. 2008 9:55
Oceněn byl videoartista Radim Labuda

Brno - Po třech letech získal znovu Chalupeckého cenu muž. Prestižní trofej udělovanou umělcům do 35 let dostal letos Radim Labuda.

Vítěz tradičně získal šestitýdenní studijní pobyt v New Yorku, sto tisíc korun na další projekt a možnost samostatné výstavy. Ve finále porazil Tomáše Moravce, Ondřeje Brodyho,  Zbyňka Baladrána s Jiřím Skálou a Evžena Šimeru. Díla všech finalistů byla vystavena v brněnském Domě pánů z Kunštátu, kde se cena předávala.

Čtěte také: Chalupeckého cenu letos určitě vyhraje muž

Bratislavský rodák Radim Labuda (1976) po bakalářském studiu architektury na STU a ročním působení na VŠVU na Slovensku absolvoval předloni pražskou AVU. Je to odchovanec Šejnova ateliéru konceptuální tvorby a nových médií Michaela Bielického.

Foto: CJCH

V rámci Chalupeckého ceny byl nováček, ale je finalistou slovenské ceny Oskára Čepana z roku 2005. Stejně jako Brody nebo Baladrán patří mezi talentované videoartisty.

Pod názvem Tihle, 2008 - s podtitulem Společenska situace: Pět svázaných chlapů - v Brně vystavil záznam dobrovolníků svázaných do kozelce; obrazovky byly na místech, kde předtím pět mužů leželo vydaných napospas.

„Scéna vznikla na základě diskuse mezi autorem, dvěma experty na bondáž a svázanými osobami. Všichni účastníci konají dobrovolně, na vlastní riziko, pro vlastní prožitek a bez nároku na finanční odměnu," stojí v katalogu.

Část jednoho z videí

Naopak finanční odměna byla základem u dalšího prezentovaného projektu. Pro dílo Ten druhý najal Labuda filipínského studenta s nickem daniel.heart12, který si přivydělává na studium erotickými službami přes webkameru. Lidé se s ním mohli spojit v galerii přes Skype.

Nejprve dostal z grantu na výstavu 500 dolarů k tomu, aby uhradil školné a koupil si svůj počítač s připojením na internet. Za přítomnost v galerii přes webkameru po dobu trvání výstavy mu pak autor nabídl ještě 300 dolarů; požádal ho, aby byl k dispozici alespoň dvě hodiny denně.

"Médium videa využívá nečekanými způsoby: někdy je poetický a jindy drsně nekonvenční. Témata současné kultury a umění dokáže propojit se svými vlastními osobními příběhy. Své záběry komponuje téměř jako malby. Na první pohled jsou všední a pomíjivé, někdy v sobě skrývají vyprávění a jindy jsou téměř abstraktní," stojí na webu Chalupeckého ceny.

Do 19. ročníku soutěže pro mladé umělce do pětatřiceti let, která byla založena u iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka v roce 1990, se přihlásilo nebo bylo nominováno rekordních šedesát dva výtvarných umělců nebo skupin.

Oficiální stránky Radima Labudy najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy