Česká literatura slaví. Kde hledá Litera důvody?

Anna Nymová
24. 4. 2013 8:44
Magnesia Litera rozdá na Nové scéně výroční ceny. Kdo má největší šanci?
Foto: Ondřej Besperát

Glosa - Magnesia Litera vyhlásí letošní výherce výročních literárních cen ve všech sedmi kategoriích. Shortlist 24 semifinalistů, které experti vybrali z české literární produkce za rok 2013, čítající 324 přihlášených knih, se tak zúží na sedm šťastných. Ti si dnes (24. dubna) večer odnesou svou Literu z Nové scény Národního divadla.

V mezidobí od konce března do poloviny dubna mohli čtenáři navštívit sérii autorských večerů v Knihovně Václava Havla nebo sledovat minutové portréty nominovaných na ČT1 a hlavně tipovat, kdo vyhraje, na základě vlastní četby.

Ostře sledovaná próza

Za pozornost letos stojí zejména kategorie prózy, a to ze tří důvodů. Jednak jsou nápadné tematické spojnice, které jsou mezi semifinalisty v tomto oboru; vybírat se bude ze tří románů situovaných do Čech doby válečné a poválečné či ne tak dávno minulé (Jiřího Hájíčka Rybí krev, Jakuby Katalpy Němci a Dobrou noc, sladké sny Jiřího Kratochvila).

Foto: Aktuálně.cz

Po delší době se vynořuje jméno Zuzany Brabcové (Stropy), která se v drsných metaforách věnuje postavám z prostředí psychiatrické léčebny. Mezi nominovanými je znovu Sylva Fischerová, tentokrát s cestopisnou reportáží Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel.

Za druhé může vznikat určitý pocit nevyváženosti u příznivců a autorů z obce básnické: letošní produkce kvalitních básnických sbírek totiž předčila běžné české standardy, a tak se na některé velmi povedené soubory nedostalo, zatímco v kategorii prózy porotci přistoupili k nestandardnímu jmenování hned šesti postupujících s argumentem podpory domácí tvorby, který by jistě bylo možno vztáhnouti na kategorii básnickou.

Za třetí se v rámci šesti nominovaných knih třikrát objevuje nakladatelství Druhé město, což by mohlo naznačovat, že Petrov znovu ožívá, zvlášť připočteme-li ještě nominaci v kategorii Litery za nakladatelský čin pro Ivana Wernische Živ jsem byl!.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A konečně do čtvrtice je pozoruhodné, že jednu z nominovaných knih zařadila do shortlistu sama komise: svědectví Aleny Blažíčkové o životě po boku literárního historika a kritika Přemysla Blažíčka od 50. let do jeho smrti.

Básníci by si Literu zasloužili všichni

Kvalitativně výrazná je letos ovšem především básnická sekce. Literu za poezii by si totiž zasloužili jistě všichni nominovaní: respektovaný příslušník střední generace Petr Hruška, na jehož Darmata se čekalo, stejně jako dva třicátníci, Jakub Řehák s vášnivou Pastí na Brigitu a Milan Děžinský a jeho Tajný život v poezii.

Magnesia Litera 2013

V přímém přenosu České televize z Nové scény Národního divadla v Praze budou dnes už podvanácté vyhlášeni držitelé knižních cen Magnesia Litera.

Cílem soutěže je propagovat současnou tuzemskou literaturu a pomoci oceněným knihám k cestě za čtenáři.

Knihou roku 2012 se stala novela Michala Ajvaze Lucemburská zahrada.

Již tradičně drží čestné místo mezi nakladateli poezie právě Host a fra. Jenže na četné skvělé kousky se jednoduše nedostalo. Překvapením je třeba to, že se mezi semifinalisty neocitla nová sbírka Petra Borkovce (Milostné básně publikované po desetileté odmlce) a generačně třetího básníka téhož jména Petra Halmaye (Ledolam).

Mezi nominovanými by jistě mohla figurovat i nová sbírka Miroslava Huptycha, Martina Stöhra, Františka Listopada… Jednoduše, poezie žije, zvlášť v posledních letech.

Poněkud dusnou atmosféru okolo kategorie knih pro děti a mládež, způsobenou sporem o jméno Lucie Seifertové v jejím názvu, naštěstí rozumně rozptýlil návrat k původnímu neutrálnímu titulu kategorie.

Vyplňuje ji tentokrát méně oslnivý soubor knih, kde se ovšem ocitá třeba nakladatelství Petrkov s Velkým dobrodružstvím Pepíka střechy (autor Pavel Čech), jemuž lze odpustit i zjevnou návaznost na Cílka a Lidušku Františka Skály. Rostlinopis z produkce Baobabu, nakladatelství, které má společně s Meandrem zřejmě nejlepší zvuk, hraje na úspěšnou notu výtvarnice Alžběty Skálové, která si loni za svou téměř beztextovou knihu odnesla Literu v této kategorii.

Foto: Vojtěch Marek

Nemá-li svou kategorii Lucie Seifertová, má ji tedy agentura Dilia: její jméno se stalo přídomkem Litery pro objev roku. V Liteře za literaturu faktu tentokrát nefigurují žádné absolventské práce, jako tomu bylo loni, a překlad je tradičně náročná kategorie s krajně obtížným výběrem.

Každoroční pokus Magnesie Litery postihnout to nejlepší z české literární produkce uplynulých dvanácti měsíců je u nás naprosto výlučným podnikem. Nic obdobného neexistuje. Vzhledem k absenci konkurence se této jediné všeobecné výroční literární ceně odpouští i pokusy o velkolepou předávací show, moderátorské kiksy herecké hvězdy, zvláštně poskládané komise a pár dalších drobností. Třeba způsob výběru adeptů formou autorských či nakladatelských přihlášek. Literární obec je jednoduše šťastná, že tu Litera a s ní krátkodobá intenzivní pozornost věnovaná české literatuře vůbec je.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy