Cenu Thálie má Josef Topol a Marie Tomášová

Kultura Kultura, Red Kul
28. 3. 2009 22:18
Herecká asociace rozdávala pošestnácté ocenění

Praha - Herecká asociace rozdala divadelní ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v uplynulém roce i za celoživotní přínos v činohře, baletu, opeře a muzikálu. O skleněných maskách podle návrhu Bořka Šípka už pošestnácté rozhodlo Kolegium pro udílení Cen Thálie.

Cenu pro mladého herce do třiatřiceti let obdržel Zbigniew Kalina z příbramského divadla Antonína Dvořáka.

V kategorii opereta-muzikál porazila Lucii Bílou (nominovanou za karlínskou Carmen) Zuzana Kolářová z plzeňského divadla J. K. Tyla. Cenu jí přinesla role Velmy Kellyové z muzikálu Chicago.

V mužské kategorii se rozhodovalo se mezi Jiřím Langmajerem a Vlastimilem Zavřelem, oba byli navrženi za muzikál Adéla ještě nevečeřela.

Vyhrál druhý jmenovaný a poděkoval Homeru Simsonovi - kterého už dlouho dabuje - za to, že ho posledních pár let provádí jeho zbytečným životem. Posléze to vysvětlil tím, že chtěl trochu zlehčit atmosféru tryzny, kterou mu udělování připomínalo.

Premiera Adéla ještě nevečeřela - Vlastimil Zavřel
Premiera Adéla ještě nevečeřela - Vlastimil Zavřel | Foto: Bleskově, Roman Souček

V kategorii balet a pantomima vyhrála Nataša Novotná z Taneční jednotky 420people. „Komise tak podle mě uznala současný tanec," řekla a vyzvala: „Lidé, choďte do divadla, v televizi se nedozvíte všechno." 
V mužské kategorii zvítězil tanečník Vladimír Gončarov z divadla v Ústí nad Labem. Cenu Thálie za celoživotní taneční mistrovství získala Růžena Mazalová.

Thálii za celoživotní operní mistrovství převzala pěvkyně Alena Míková. Za nejlepší operní výkony byli oceněni Dana Burešová (Alžběta v brněnském Tannhäuserovi) a  WeiLong Tao (Hoffmann v Hoffmannových povídkách v Severočeském divadle opery a baletu).

V činoherní ženské kategorii si Thálie odnesla Petra Hřebíčková za Maryšu ve zlínském divadle. Porazila tak i Zuzanu Stivínovou, jež byla jen 14 dní před premiérou loni v květnu přeobsazena místo Dagmar Havlové do hlavní ženské role v Havlově Odcházení v Radokově inscenaci v pražském Divadle Archa.

Foto: Tomáš Rula

V mužské činoherní kategorii vyhrál Norbert Lichý za ztvárnění Mendela Singera v inscenaci Job v Divadle Petra Bezruče v Ostravě.

Cenu za celoživotní činoherní dílo si odnesla Marie Tomášová, která v dubnu oslaví osmdesátiny. Thálii herečce pronásledované komunistickým režimem předal předseda Senátu Přemysl Sobotka. Tomášová se tak vrátila na jeviště, kde působila od poloviny 50. let. O deset let později byla spolu s režisérem Otomarem Krejčou zakládající členkou slavného Divadla Za branou.

S ním je spjat i držitel zvláštní ceny za mimořádný přínos českému divadelnímu umění. Kolegium pro udělování cen Thálie 2008 ji přiřklo rovněž perzekuovanému dramatikovi, básníkovi a překladateli Josefu Topolovi, za kterého ji převzal syn Filip.

Večer, který už počtvrté moderoval herec, dramatik a režisér Antonín Procházka, se tradičně nesl ve znamení „oslavy divadla". Novinkou byly jen děti, které v kostýmech z Prodané nevěsty, Hamleta, Maryši a Labutího jezera uvedly jednotlivé obory.

Portréty nominovaných - které si atraktivitou nezadají s Kalendáriem Saskie Burešové - prokládal Procházka úvahami na téma divadlo, herci a diváci. Leitmotivem večera byl pozdrav „Na zdar důstojného Národního divadla".

„Nazdar důstojnému moderátorovi Thálie," pozdravil vlastenecky ke konci moderátora Norbert Lichý, čímž dokonale vystihnul atmosféru sobotního večera.

 

Právě se děje

Další zprávy