Cenu Karla Čapka si letos odnesl Václav Havel

Jitka Gráfová
18. 1. 2008 13:51
Bývalý prezident si pro cenu přišel osobně

Praha - Exprezident Václav Havel převzal ve čtvrtek v Brožíkově síni Staroměstské radnice Cenu Karla Čapka, kterou uděluje české centrum Mezinárodního PEN klubu.

Ocenění se dává každé dva roky a je spojeno s odměnou 150 tisíc korun. Havel, , který je předsedou českého PEN klubu, ho dostal za celoživotní literární dílo a za neustálé vytrvalé úsilí o prosazování humanistických čapkovských postojů.

O laureátovi rozhodla porota tentokrát ve složení: Jana Červenková, Daniela Fischerová, Helena Haškovcová, Josef Jařab, Vladimír Just, Oldřich Král a Jiří Pechar.

Při výběru porota přihlíží k tomu, zda nositel výrazně přispěl k prosazování demokratických a humanistických hodnot.

"Cenu dostává jako dramatik a spisovatel - a také za své zásluhy o znovuvzkříšení PEN klubu v srpnu roku 1989," dodala ředitelka českého centra Mezinárodního PEN klubu Libuše Ludvíková.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Právě Havel se snažil oživit PEN, který od 70. let nevyvíjel příliš činnost, společně s Jiřím Muchou, Ivanem Klímou či Karlem Šiktancem. Ještě v listopadu 1989 kvůli tomu byli pronásledováni, ale už v lednu 1990 byl PEN obnoven a jeho předsedou byl zvolen Mucha.

"Děkuji PEN klubu a také radnici," řekl Havel. "Radnici za to, že to, co my tvoříme, se v Praze dočká důstojného místa."

Tradici Ceny Karla Čapka založily v roce 1994 České centrum Mezinárodního PEN klubu a Společnost přátel českého PEN klubu. V minulosti ji získali Günter Grass a Philip Roth, cenou se může pochlubit i Arnošt Lustig, Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček a Jiří Stránský.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mezinárodní PEN klub vznikl v roce 1921. Dnes má 136 center ve 125 zemích, která sdružují 16 tisíc autorů.

Český PEN založil v roce 1925 Karel Čapek, dnes má kolem dvou set členů, kteří pracují ve výborech. Nejvýznamnější je výbor pro vězněné spisovatele, který zveřejňuje případy utiskování slovesných tvůrců a žádá jejich vlády o osvobození.

Od roku 1992 existuje Společnost přátel PEN klubu, občanské sdružení, které organizuje a pořádá autorská čtení, výstavy i festivaly.

 

Právě se děje

Další zprávy