Brownův hrdina bude odkrývat symboly Washingtonu

Kultura Kultura, Red KUL
8. 7. 2009 11:20
Náklad prvního vydání počítá se 6,5 miliony kusy

Sydney - Nová kniha milovníka konspiračních teorií Dana Browna se bude odehrávat ve Washingtonu, prozradil ve středu jeho nakladatel Random House. Pokračovatel Šifry mistra Leonarda, kniha s názvem The Lost Symbol, má vyjít 15. září a její hlavní hrdina bude opět harvardský profesor symbologie Robert Langdon, který celou záhadu zřejmě vyřeší během dvanácti hodin.

Sujet i místo děje byly drženy v tajnosti až do středy, kdy nakladatel představil jak obálku knihy s budovou Kapitolu, tak odstartoval propagační kampaň, jejíž součástí jsou i online hry a puzzle.

Tom Hanks v Římě při natáčení
Tom Hanks v Římě při natáčení | Foto: Reuters
Čtěte také:
Andělé a démoni jsou slušný film. A to je moc podezřelé
Andělé a démoni mají nebeské tržby a pekelné recenze
Andělé a démoni mají požehnání Vatikánu: Jsou neškodní

Ačkoli washingtonská dominanta ovládá přebal knihy, že jde o hlavní město Spojených států, by podle děje poznalo jen pár čtenářů, tvrdí Brownův editor Jason Kaufman.

„Jak by se dalo čekat, Brown sejme závoj, který odhalí, nevídaný svět mysticismu, utajených společností a skrytých míst. To vše se skvělou zápletkou, která sahá do dob dávnějších než objevení Ameriky," dodává Kaufman.

Foto: Reuters

Kromě Kapitolu se na obálce The Lost Symbol objevuje i celá řada symbolů, jež vyvolávají u fanoušků spekulace a podle některých jsou tyto velmi podobné emblému Řádu svobodných zednářů skotského ritu, který sídlí ve Washingtonu. 

The Lost Symbol vyjde v angličtině celosvětově v nákladu 6,5 milionů výtisků, což je největší náklad prvního vydání knihy, kterého se kdy Random House - součást německé  Bertelsmann AG - odvážil.

Nicméně je to spíše realistické rozhodnutí, protože Šifry mistra Leonarda se od doby jejího vydání v roce 2003 celosvětově prodalo 82 milionů kusů.  I díky pozdvižení, které vzbudila ve Vatikánu.

Úspěch Šifry mistra Leonarda také oživil zájem o Brownovy předchozí knihy včetně Andělů a démonů, kteří se letos dočkali premiéry filmové adaptace. Ta ale zdaleka nedosáhla hitovosti Šifry mistra Leonarda.

Dan Brown přijíždí k soudu
Dan Brown přijíždí k soudu | Foto: Reuters

Film, ve kterém se vrátil Tom Hanks coby Robert Langdon, měl nicméně polehčující okolnost: o hodně nižší očekávání.

Recenzentský konsensus zněl: Tentokrát to není tak nudné a roztahané jako minule, dokonce se filmařům daří minimálně hodinu a půl udržet správný tón, který zamezí tomu, aby dílo vyznívalo pošetile.

Brown je spolu s autorkou Harryho Pottera označován jako ten, kdo vrátil čtenáře do knihkupectví. Je to ale i autor, jenž do literatury nenávratně vnesl interaktivní přednosti počítačových her. Nebojí se mixu thrilleru a dějin náboženství, je to jako Indiana Jones šmrncnutý biblí; při čtení jeho knih má čtenář pocit, že se baví a vzdělává zároveň.

 

Právě se děje

Další zprávy