Broadwayské ceny ovládl trojitý Billy Elliot

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
8. 6. 2009 10:20
iniciátor projektu Elton John ale vyšel naprázdno
Foto: Reuters

New York  - Tři mladí herci, kteří ztvárnili titulní postavu v divadelním muzikálu Billy Elliot, získali Ceny Tony za nejlepší výkon v hlavní muzikálové roli na newyorské Broadwayi. Poprvé v historii se tak o prestižní ocenění - která jsou považována za divadelní obdobu filmových Oscarů - dělí všichni herci alternující hlavní postavu.

Billy Elliot napsaný podle stejnojmenného britského filmu byl vyhlášen také nejlepším muzikálem právě skončené broadwayské sezony. Příběh o chlapci z anglického hornického města, který chce studovat baletní školu, zhudebnil britský skladatel a zpěvák Elton John.

Překvapivě muzikál nebyl oceněn za původní hudbu a Elton John, který stál u zrodu celého projektu, tak vyšel naprázdno.  Muzikálu naopak připadla cena i za režii pro Stephena Daldryho, za nejlepší muzikálový scénář pro Leeho Halla, za choreografii pro Petra Darlinga a za vedlejší mužskou roli, kterou si za postavu Billyho otce odnesl Gregory Jbara.

Stephen Daldry
Stephen Daldry | Foto: Reuters

Billy Elliot tak kraloval večeru celkem s deseti cenami; nominován byl podobně jako před osmi lety muzikál Producenti v rekordních 15 kategoriích.

Za nejlepší hudbu a libreto k muzikálu připadla cena Tomu Kittovi a Brianu Yorkeymu za muzikál o předměstské rodině zápasící s krizí s názvem Next to Normal.

Vyhlášení čtrnáctiletého Trenta Kowalika a o rok starších Davida Alvareze a Kirila Kulishe nejlepšími muzikálovými herci přivítal sál divadla Radio City Music Hall ovacemi vestoje.  Do historie cen se zapsali nejen tím, že trofeje sdílejí, ale i tím, že jde o nejmladší držitele ocenění za hlavní muzikálovou roli za 63 let, co jsou Tony udělovány.

"Chceme říct všem dětem, které možná chtějí tančit, aby se nikdy nevzdávaly," řekl z pódia za všechny chlapce poněkud stydlivě Kiril Kulish.

Nejlepším dramatem byla vyhlášena hra Bůh masakru (God of Carnage) francouzské dramatičky Yasminy Rezy, jejíž režisér Matthew Warchus získal také cenu za nejlepší režii v dramatickém oboru. V Česku hru uvádí Činoherní klub.

Vystoupení oceněných Hair
Vystoupení oceněných Hair | Foto: Reuters

Cena Tony pro nejlepší znovu uvedený muzikál připadla Vlasům, kterým dal před 30 lety filmovou podobu českoamerický režisér Miloš Forman. Jako nejlepší obnovená dramatická inscenace byl vyhlášen The Norman Conquests (Normanská vítězství) britského autora Alana Ayckbourna. 

Za hlavní role v dramatických inscenacích byli oceněni Marcia Gayová Hardenová (Bůh masakru) a Geoffrey Rush (Exit the King). Ceny Tony za vedlejší role v dramatech dostali Angela Lansburyová (Blithe Spirit) a Roger Robinson (Joe Turner's Come and Gone).

Třiaosmdesátiletá Lansburyová, známá mimo jiné ze seriálu To je vražda, napsala, si odnesla svoji pátou Toničku, a vyrovnala se tak dosavadní rekordmance Julii Harrisové.

Tony pro herečku v hlavní muzikálové roli převzala Alice Ripleyová (Next to Normal). Za vedlejší roli v muzikálu byla oceněna Karen Olivová (West Side Story).

Liza Minnelli
Liza Minnelli | Foto: Reuters

Herečka a zpěvačka Liza Minnelliová převzala cenu za zvláštní divadelní počin, kterým bylo vyhlášeno její představení Liza's at the Palace.

Z jeviště prohlásila, že věřila spíš ve vítězství Willa Ferrella, který byl ve stejné kategorii nominovaný za představení You're Welcome America. A Final Night with George W. Bush (Není zač, Ameriko. Poslední noc s Georgem W. Bushem).

Tony Awards uděluje každoročně divadelní křídlo Americké ligy divadel a producentů. Oficiální název zní Ceny Antoinette Perryové - podle herečky, režisérky a mecenášky umění, která tuto organizaci za druhé světové války založila.

O udělení cen ve třech desítkách kategorií za výkony na jevištích 39 divadel podél Broadwaye rozhoduje 750 herců, režisérů a novinářů.

Během nynější sezony, která trvala od podzimu do května, nabídla broadwayská divadla 43 nových představení, což je nejvyšší počet za více než 25 let. Celkový výnos dosáhl 943,3 milionu dolarů a z kasovního hlediska se stala uplynulá sezona nejúspěšnější v historii.

 

Právě se děje

Další zprávy