Básníci opět vstoupí do ringu

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 10. 2008 14:00
Suché literární dýchánky znovu zválcuje Slam poetry

Praha - Svérázní básníci zase zkříží zbraně. V Praze v pondělí proběhne už pošesté pražské kolo celostátní soutěže Slam poetry.

 „Ve slam poetry v žádném případě nejde o recitační soutěž, ani o večer autorského čtení. Ve slamu jde o konfrontaci autorského textu s publikem," vysvětluje Tomáš Kůs z organizačního týmu.

Interpreti jsou svázáni jen několika omezeními - mezi ně patří například nepoužívání rekvizit či dodržení pevného časového rámce. V případě Slam poetry jsou to 3 minuty.

Výrazovými prostředky se tak pro slamera stává jeho vlastní text, rytmika, rýmování a členění, mimika, pohyb těla, ale třeba i beat box, vtip nebo improvizace.

První slam poetry uspořádal v Chicagu bývalý stavební dělník Marc Smith v polovině 80. let minulého století. Slam byl v jeho podání tak trochu vzpourou proti suchým literárním dýchánkům.

Loňské celostátní finále vyhrál Jakub Foll, navzdory tomu, že tradičně finále proběhlo v rivalském Brně, jak zmínil Foll i na úvod svého výstupu:

„Letos jsem zvítězil v Praze / to jak jsem pochopil / se v Brně platí draze / Jenže já? / já jsem synek z Frýdku / nemám klopu a nemám v ní kytku / já nemám ani sako / já jsem z Frýdku pako / Já su od Ostravy / já su synek zdravý / předsudky ať každý odloží / matka byla sekretářka v Porubě / a otec rubal v podloží / já su Péti Bezruče odnoží!"

Dva roky před Follem bodoval na celostátním finále Bohdan Bláhovec, který se od té doby stal i  úspěšným účastníkem mnoha mezinárodních exhibic.

Bláhovec s Follem se oba střetnou i na aktuálním pražském kole.

„Soutěžit budou ale například také beatboxer Cossiga, raper Dowis, performer vystupující pod pseudonymem Havel Husák, Básník Ticho a další - což je slušná konkurence sama o sobě, ale vítěz může být jen jeden," shrnuje Kůs.

Slam poetry probíhá letos už pošesté. Z deseti městských kol postupují vítězové do brněnského finále. Pražské kolo se uskuteční 20. října ve 20 hodin v NoD Roxy.

Předcházela mu regionální kola v Hradci Králové, Plzni a Ústí na Labem. Následovat budou ještě regionální kola v Olomouci, Brně a Pardubicích. Brněnské finále proběhne 8. listopadu.

www.slampoetry.cz

 

Právě se děje

Další zprávy