900 milionů korun. Cena za van Gogha

BBC, AFP, ČTK, jš
3. 5. 2006 12:00
New York - Neznámý kupec zaplatil v úterý za obraz Arlesanka, Madame Ginoux od Vincenta van Gogha v aukční síni Christie´s 40,3 milionu dolarů.

V přepočtu na české koruny jej tedy van Gogh přišel na 900 milionů.

Na plátně z roku 1890 je vyobrazena majitelka kavárny v jihofrancouzském Arles Madame Ginoux, kterou van Gogh portrétoval v době, kdy se po "sebedestrukčních akcích" léčil v blázinci. Portrétoval i další příslušníky rodiny Ginoux - z nich tři obrazy visí ve světových muzeích a jedno plátno bylo zničeno.

Při tvorbě obrazu Arlesanky chtěl van Gogh využít postupy, které byly při práci vlastní Paulu Gauguinovi, jenž stejně jako van Gogh našel azyl v Provence. V dopise mu napsal: "Těší mě, že se ti líbí portrét Arlesanky, při kterém jsem využíval tvou techniku."

Od roku 1929 obraz vlastnila rodina pediatra Harryho Bakwina a po úterní aukci se stal čtvrtým nejdražším dílem Vincenta van Gogha. Zatím nejvíc svému majiteli vyneslo plátno Podobizna dr. Gacheta, vydražené v roce 1990 za 82,5 milionů dolarů (cca 1,85 miliardy korun). 

Dora Maar
Dora Maar | Foto: Christie´s

Na úterní dražbě našel kupce i Picassův portrét primabaleríny a jeho manželky Olgy Koklové, který se z vyvolávací ceny 20 milionů dolarů vyšplhal na 34,7 milionu dolarů (přibližně 780 milionů korun). Podle internetového vydání The New York Sun ho koupil americký obchodník s uměním Larry Gagosian.

Už dnes se čeká na další aukční událost: Sotheby´s bude dražit Picassův obraz Dora Maar z roku 1941, jehož vyvolávací cena je 50 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy