Světoví umělci podpoří mladší kolegy

čtk, kiz
29. 11. 2005 17:00
Zlín - Přední čeští i zahraniční umělci opět podpoří tvorbu mladých zlínských filmařů.

Organizátoři 46. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně oslovili přibližně 130 umělců, kteří výtvarně pojmou filmové klapky.

Hotová díla budou součástí aukce, jejíž výtěžek podpoří tvorbu filmů vznikajících ve zlínské Filmové škole. Organizátoři festivalu v těchto dnech ukončili distribuci klapek umělcům. Mezi oslovenými výtvarníky přibyly nejméně dvě desítky nových umělců, jejichž výtvarná pojetí bude festivalový minisalon hostit zcela poprvé.

Klapky putovaly mimo Českou republiku a Slovenska, také do Spojených států, Francie, Itálie a Rakouska. "Jakého ducha vdechnou příštímu festivalovému ročníku, rozhodnou následující měsíce. Teď už bude záležet pouze na jednotlivých výtvarnících a jejich múzách, jaké umělecké vidění do své letošní filmové klapky promítnou," poznamenala mluvčí festivalu Helena Hudečková.

Výstava filmových klapek se uskuteční v příštím roce podeváté. První výstava začne 6. března v Poslanecké sněmovně. V rámci letošního ročníku festivalu byla vystavena kolekce 104 děl. Aukce filmových klapek vynesla v červnu přes 1,36 milionu korun, což bylo o 30.000 korun více než v předchozím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy