Studio vyhodilo Jacksona od hobitů

mor, BBC
11. 1. 2007 15:30
Los Angeles - Režisér trilogie Pána prstenů Peter Jackson má s natáčením příběhu Bilba Pytlíka utrum. Důvodem jsou peníze a osobní nevraživost.

Ačkoliv jeho práce na tolkienovské trilogii byla podle reakcí diváků i kritiků velmi úspěšná, Peter Jackson už s podporou produkční společnosti New Line Cinema nemůže počítat.

Jackson a jeho žena Fran Walshová totiž loni v listopadu vydali prohlášení, v němž si stěžují, že ještě nedostali honoráře a prémie přislíbené při úspěchu v kinosálech a na DVD. A neměla to být nijak nízká částka.

Trilogie Společenstvo prstenu, Dvě věže a Návrat krále dostala celkem 17 Oscarů; 11 z nich připadlo na závěrečný díl. Zisk všech třech dílů dohromady dělá jen v kinech přes 3 miliardy dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Spor se táhne dál a společnost New Line Cinema, která má na dílo J.R.R.Tolikena filmová práva, už svému režisérovi nemůže přijít na jméno.

"Dostal od nás 250 milionů dolarů, to je mu málo?" ptá se šéf společnosti Bob Shaye. "Na těc penězích jsme se dohodli, takže všechno je v pořádku."

Jackson úder vrací: "Peníze jsou tím nejhorším důvodem, proč práci na filmu přijmout, film je vášeň, ne byznys."

A odpověď ze studia?  "S tímhle chlapem už víc pracovat nebudu. A proč nebudu? Protože pro New Line Cinema nenatočí žádný další film, dokud v ní budu mít já hlavní slovo," řekl Shaye.

Zatím není jasné, kdo by Jacksona na režisérské stoličce při natáčení Hobita měl nahradit, ale premiéra je plánovaná v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy