Bez Jacksona není Hobita, pravil Gandalf

Reuters, Hej
23. 11. 2006 12:30
Los Angeles - Ian McKellen, Gandalf z Pána prstenů, si neumí představit, že se do Středozemě vrátí s někým jiným než s Peterem Jacksonem.
Gandalf
Gandalf | Foto: Aktuálně.cz

Režisér trilogie Pán prstenů se však režie Tolkienovy prvotiny zřekl kvůli sporům se hollywoodským studiem New Line Cinema.

Na webové stránce theonering.net se Jackson nechal slyšet, že pokud mu nebudou vyplaceny provize z prodeje trilogie na DVD, nebude se na filmovém zpracování Hobita podílet, ač po veleúspěšné trilogii snad nikdo nepochyboval, že by dalšího Tolkiena mohl točit někdo jiný.

Pán prstenů 3
Pán prstenů 3 | Foto: Aktuálně.cz

"Jsem opravdu smutný, věřil jsem, že se do Středozemě vrátím pod Peterovým vedením. Je těžké si představit, že by Tolkienovu vizi měl zprostředkovat jiný režisér," reagoval na to Ian McKellen na své stránce mckellen.com.

Jeho Gandalf je klíčovou postavou trilogie a jeho sedmašedesátiletý představitel doufá, že všechno ještě dobře dopadne. "Musíme vyčkat. Ale jsem optimista a doufám, že spory se urovnají a že Hobit bude natočen s Jacksonem - čím dřív, tím líp," dodal McKellen.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

New Line Cinema zatím odmítá celou záležitost komentovat, prý s ohledem na politiku společnosti.

Zato fanoušci nemlčí. Nejenže posílají studiu maily, ale založili i zvláštní stránku, kde hromadně podepisují petici, která studio vyzývá, aby urovnalo záležitosti s Jacksonem. Argumentují tím, že Hobit by bez Jacksona, jeho týmu a speciálních efektů nebyl tím, co chtějí.

 "Hrdinové i krajina, to všechno by bylo úplně jiné, neznámé. Rekvizity, kostýmy i Nový Zéland budou pryč," píší a spekulují, že na Hobita pod jiným režisérem nemusí kývnout ani herci z Jacksonovy trilogie. "Dokážete si představit, že by Gandalfa Šedého hrál někdo jiný než McKellen?"

Zastánci Jacksona dokonce volají po bojkotu filmů od New Line Cinema a zveřejnili jména a adresy výkonných manažerů studia i jeho majitele Time Warner, aby jim ostatní fanoušci měli kam psát. Práva k filmu Hobit vlastní spolu s New Line Cinema filmové studio MGM.

 

Právě se děje

Další zprávy