Spisovatel Milan Kundera měl v Paříži kremaci, zazněla hudba jeho otce

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 7. 2023 19:58
Spisovatel Milan Kundera, který zemřel minulý týden ve věku 94 let v Paříži, měl tuto středu ve francouzské metropoli kremaci. Informoval o tom na Twitteru zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Martin Balucha s odvoláním na Kunderovu manželku Věru.
Milan Kundera žil od roku 1975 ve Francii.
Milan Kundera žil od roku 1975 ve Francii. | Foto: Gallimard

Agentuře ČTK zprávu potvrdil český velvyslanec v Paříži Michal Fleischmann, který se s vdovou setkal.

Kunderová podle velvyslance řekla, že manžel byl zpopelněn ve středu ráno na hřbitově v Arcueil na jihu Paříže. Obřadu byli přítomni jen Věra Kunderová a Antoine Gallimard, ředitel francouzského nakladatelství, které s Kunderou po jeho emigraci do Francie úzce spolupracovalo. Při obřadu zazněla nahrávka sonáty od českého skladatele Leoše Janáčka v podání Kunderova otce Ludvíka Kundery.

Urnu s popelem si Kunderová podle Fleischmanna hodlá ponechat doma, až po její smrti ji bude moci převzít Kunderovo rodné město Brno. V souladu s Kunderovou závětí se už žádné další obřady konat nebudou.

Manželka světově uznávaného spisovatele také uvedla, že hodlá zůstat v Paříži. "Musím být tam, kde je on. Jeho duše je v tomto bytě," prohlásila Kunderová. Podle svých slov "nechce další emigraci", kterou by pro ni představoval návrat do Česka.

Kunderovi do Francie emigrovali v roce 1975, načež tehdejší československý komunistický režim spisovateli odebral občanství. Od roku 1981 byl Milan Kundera občanem Francie. České občanství dostal zpět až v roce 2019.

Kundera byl mezinárodně uznávaným spisovatelem a svým dílem zasáhl několik generací čtenářů. Podle dřívějších informací vyjádřil přání, aby byl pohřben v Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy