Kulturu nedáme. Slováci vyšli do ulic na protest proti ministryni

ČTK ČTK
12. 8. 2024 23:01
Představitelé slovenské kultury a veřejnosti toto pondělí vyšli do ulic Bratislavy na pochod a následnou demonstraci proti ministryni kultury Martině Šimkovičové. Protest svolala občanská iniciativa Otevřená kultura poté, co Šimkovičová minulý týden odvolala ředitele Slovenského národního divadla a Slovenské národní galerie.
Zhruba 9000 lidí se toto pondělí na Slovensku zúčastnilo demonstrace proti ministryni kultury Martině Šimkovičové.
Zhruba 9000 lidí se toto pondělí na Slovensku zúčastnilo demonstrace proti ministryni kultury Martině Šimkovičové. | Foto: TASR / Profimedia.cz

Organizátoři vyzvali Šimkovičovou k rezignaci. S odvoláním na informace policie uvedli, že na demonstraci přišlo 9000 lidí.

Dav v čele s umělci vyrazil od budovy Slovenského národního divadla ke zhruba kilometr vzdálenému sídlu ministerstva kultury v centru metropole. Během průvodu lidé křičeli například "Kulturu nedáme" či "Odstupte".

Herci nesli velký transparent s nápisem "Kultura má být otevřená a žádná jiná", patrně v reakci na dřívější prohlášení Šimkovičové, že kultura slovenského lidu má být slovenská a žádná jiná.

U sídla ministerstva kultury na náměstí Slovenského národního povstání, kde se už od takzvané sametové revoluce v roce 1989 konají demonstrace, pak protest pokračoval shromážděním. Účastníci potleskem přivítali odvolané ředitele galerie Alexandru Kusou a divadla Mateje Drličku.

"Je velmi důležité, že svět se dívá na Slovensko. Okamžitě po mém odvolání a po odvolání Kusé začala přicházet podpůrná stanoviska nejen od divadelních asociací, od různých divadel a galerií, ale i od ministra kultury České republiky," zmínil z pódia Drlička. Tomu český ministr kultury Martin Baxa z ODS nabídl členství v komisi, jež vybere nového generálního ředitele Národního divadla v Praze.

S projevy proti Šimkovičové vystoupili na pondělním shromáždění také zástupci studentů uměleckých vysokých škol nebo herečka Jana Oľhová. Odpoledne se v budově Slovenského národního divadla sešli zástupci slovenské kulturní obce, mimo jiné známí herci Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová či Martin Huba. Představitelé divadla jednali s ministryní kultury, podle médií ale ke sblížení názorů obou stran nedošlo.

Martinu Šimkovičovou, která prosazuje takzvanou tradiční kulturu a vymezuje se například vůči tématům LGBT+, kritizovala část představitelů kultury, veřejnosti či opozice už při loňském nástupu do čela ministerstva kultury. Tam ministryni do vlády již čtyřnásobného premiéra Roberta Fica jmenovala Slovenská národní strana.

Právě po odvolání šéfů Slovenského národního divadla a posléze Slovenské národní galerie nyní Šimkovičová čelí nové vlně kritiky. Téměř 190 tisíc lidí už na internetu podepsalo novou petici za to, aby odstoupila z funkce. Opozice avizovala, že se ji ve sněmovně znovu pokusí odvolat. Dvě opoziční strany na úterý svolaly vlastní demonstraci.

Čeští umělci a další osobnosti v reakci na kroky Šimkovičové vyzvali k pomoci kolegům na Slovensku. Tento apel na demonstraci v Bratislavě přečetla slovenská herečka Zuzana Kronerová.

Slovenský premiér Fico se minulý týden zastal Šimkovičové, podle něj při personálních změnách postupovala v souladu se zákonem.

Video: To nejde brát vážně, opřel se do slovenské ministryně zpěvák. Tak hloupí lidé nejsou (9. 8. 2024)

"Politické dění směřuje, kam si nepřejeme. Pro mě situace na Slovensku není jen o kultuře," řekl v pořadu Spotlight zpěvák Adam Pavlovčin alias Adonxs. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy