"Na Slovensku dochází k demontáži kultury." Tisíce lidí druhý den vyšly do ulic

ČTK ČTK
13. 8. 2024 19:32
Vedení ministerstva kultury je arogantní a nekompetentní, zaznělo na úterní demonstraci, kterou v Bratislavě svolaly dvě opoziční strany. Učinily tak na protest proti rozhodnutím ministryně kultury Martiny Šimkovičové a také proti krokům ministra spravedlnosti Borise Suska.
Úterní demonstraci v Bratislavě svolaly dvě opoziční strany.
Úterní demonstraci v Bratislavě svolaly dvě opoziční strany. | Foto: ČTK

Počet účastníků organizátoři odhadli na 18 tisíc, zatímco o den dříve občanská iniciativa Otevřená kultura dostala do ulic 9000 odpůrců Šimkovičové. Ani v úterý organizátoři do programu nezařadili vystoupení politiků.

Demonstrace vyvolalo rozhodnutí ministryně kultury, která minulý týden odvolala ředitele Slovenského národního divadla a Slovenské národní galerie. Obou se následně zastala spousta kulturních institucí i umělců na Slovensku a také v Česku. Šimkovičová tvrdí, že opozice a média ji chtějí znevážit.

"V přímém přenosu sledujeme demontáž kulturní infrastruktury. Žijeme v zemi, kde nejvyšší ústavní činitelé ignorují odbornost, potlačují vzdělanost, zpochybňují fakta, zastrašují občany a vydávají direktivní příkazy. Z komunikace se vytrácí slušnost, důstojnost, korektnost," řekla v úterý z pódia bývalá slovenská ministryně kultury Silvia Hroncová, která byla před loňskými parlamentními volbami členkou tehdejší úřednické vlády. Ještě předtím vedla pražskou operu.

Hroncová a další čtyři slovenští exministři kultury ve společném prohlášení odmítli kroky Šimkovičové. Ta se podle nich snaží normalizovat kulturu, degraduje odbornost a rozděluje společnost.

Dav lidí kromě jiného skandoval "Odstoupit", "Dost bylo Fica" a další hesla.

"S takovou mírou arogance kombinovanou s nekompetentností, jakou reprezentuje současné vedení ministerstva kultury, jsem se ještě nesetkal. Nesklánějme hlavu před tupou vládní mocí, která zkouší hranice naší trpělivosti," řekl z pódia bývalý šéf veřejnoprávního rozhlasu a televize Ľuboš Machaj, který ve funkci skončil začátkem července po schválení nového zákona o veřejnoprávní stanici a po jejím přejmenování.

"Stav právního státu se rozkládá, Slovensko je na okraji propasti a nesmíme dovolit, aby do ní spadlo," uvedl v projevu diplomat a bývalý šéf prezidentské kanceláře Metod Špaček.

Úterní demonstraci zorganizovalo nejsilnější opoziční hnutí Progresivní Slovensko spolu se stranou Svoboda a Solidarita. Opoziční Křesťanskodemokratické hnutí, které s oběma partajemi dříve spolupracovalo na jiných demonstracích, se tentokrát nepřidalo. V prohlášení uvedlo, že silnější tlak na vládní koalici dokážou vyvinout protesty organizované umělci nebo lidmi bez politického pozadí. Hnutí ale podporuje snahu odvolat Šimkovičovou či ministra spravedlnosti Suska ve sněmovně, na což nicméně opozice nemá dostatek hlasů.

Susko dříve prosadil změny v trestním právu, které kromě zrušení Úřadu speciální prokuratury vedly například ke snížení trestů za některé trestné činy či ke zkrácení promlčecích dob. Minulý týden také Susko využil svou pravomoc a přerušil výkon osmiletého trestu vězení bývalému šéfovi úřadu Dušanu Kováčikovi, který byl předloni uznán vinným kromě jiného z korupce.

Ministr v případu zároveň podal mimořádný opravný prostředek proti odsuzujícímu verdiktu.

Bývalou televizní moderátorku Martinu Šimkovičovou, která prosazuje takzvanou tradiční kulturu a vymezuje se například vůči tématům LGBT+, kritizovala část představitelů kultury, veřejnosti či opozice už při loňském nástupu do čela ministerstva kultury. Tam ministryni do vlády již čtyřnásobného premiéra Roberta Fica jmenovala Slovenská národní strana.

Právě po odvolání šéfů Slovenského národního divadla a posléze Slovenské národní galerie nyní Šimkovičová čelí nové vlně kritiky. Téměř 190 tisíc lidí už na internetu podepsalo novou petici za to, aby odstoupila z funkce. Slovenský premiér Fico se Šimkovičové zastal, podle něj při personálních změnách postupovala v souladu se zákonem.

Video: To nejde brát vážně, opřel se do slovenské ministryně zpěvák. Tak hloupí lidé nejsou (9. 8. 2024)

"Politické dění směřuje, kam si nepřejeme. Pro mě situace na Slovensku není jen o kultuře," řekl v pořadu Spotlight zpěvák Adam Pavlovčin alias Adonxs. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy