Před 55 lety šel do kin první agent James Bond. Autor předlohy ho označil za přerostlého kaskadéra

ČTK ČTK
5. 10. 2017 7:00
Před 55 lety se na plátně poprvé objevila postava Jamese Bonda. Ve filmu Dr. No podle literární předlohy Iana Fleminga a v režii Terence Younga si ji zahrál Sean Connery. Dnešní James Bond v podání Daniela Craiga má za sebou čtyři díly a objeví se i v tom pátém, který je v plánu na příští rok.
Sean Connery v první bondovce Dr. No.
Sean Connery v první bondovce Dr. No. | Foto: United Artists

Drsný i elegantní svůdce žen a král mezi tajnými agenty James Bond, ztvárněný tehdy Seanem Connerym, se na filmovém plátně poprvé objevil před 55 lety - 5. října 1962 ve snímku Dr. No. Film režíroval Terence Young. 

Autor literární předlohy Ian Fleming přitom skotskému rodákovi moc nevěřil a označil ho za přerostlého kaskadéra.

Connery, který je pro mnohé fanoušky tím jediným pravým Bondem, si nakonec agenta 007 zahrál šestkrát, než ho pro jediný díl vystřídal George Lazenby.

Poté následoval nejdéle sloužící "frajírkovský" Bond v podání Rogera Moora (hrál ho sedmkrát). Timothy Dalton byl Bondem dvakrát, Pierce Brosnan čtyřikrát.

Zatím posledním představitelem neohroženého příslušníka britské tajné služby je od roku 2006 Daniel Craig, který se dosud objevil ve čtyřech bondovkách. A podle nedávných zpráv bude tento blonďák, kterého část fanoušků nikdy nepřijala a další část jej naopak nemůže vynachválit, Jamesem Bondem i popáté. 

 

Právě se děje

Další zprávy