Pixies přijíždějí do Prahy na trénink

Michal Pařízek
12. 7. 2006 9:58
Praha - Vyvoleným fanouškům se ve čtvrtek splní jeden ze snů. Uvidí skupinu Pixies, která byla na přelomu 80. a 90. let naprosto kultovní záležitostí .

Alternativní ikony zahrají v pražské Akropoli pro pouhých 850 šťastlivců. A vstupenky už neshánějte.

Celé to zvukové dobrodružství začalo v roce 1986 v Bostonu. Na koleji University of Massachusetts spolu sdíleli jeden pokoj Black Francis (tehdy ještě Charles Thompson IV) a Joey Santiago.

Foto: Palác Akropolis

Oba kytaristé hledali basový doprovod, a tak si dali dnes už proslulý inzerát: "Hledá se basista pro skupinu, která chce hrát něco mezi Peter, Paul and Mary a Hüsker Dü." Odpověď přišla pouze jedna, zato s sebou Kim Deal přivedla bubeníka Davea Loveringa.

Ač se zdála ta definice stylu poněkud bizarní, nakonec to rozpětí hudbě Pixies (původně Pixies In Panoply) odpovídá naprosto přesně. Z folkového tria 60. let si vzali smysl pro melodii, vícehlasy a hitovost, a od minneapoliské hardcore skupiny Hüsker Dü břitkost kytar, energii a napětí.

Z hudební historie můžeme přidat i rock´n´roll, underground, metal a novovlnné šklebení. Jízlivost, chytré texty a všudypřítomný humor pak Skřítci ve zbroji - jak zní překlad původního názvu -  dodali v hojné míře sami.

První úspěch přišel za mořem, ve Velké Británii. Po druhém albu Doolittle z roku 1989 už jim neodolal nikdo. Písně jako Debaser (inspirovaný krátkým filmem Luise Buňuela), Here Comes The Man nebo Gouge Away jsou dodnes nezapomenutelné.

Foto: Palác Akropolis

Po dalších vynikajících deskách Bossanova a Trompe Le Monde se však v roce 1993 Pixies rozcházejí. Kim Deal se věnuje úspěšné skupině The Breeders, Black Francis od té doby vydává alba s kulometnou kadencí: za třináct let jich jako Frank Black vydal dvanáct, z toho dvě dvojalba. O zbylých dvou členech naopak není slyšet.

Dlouho to vypadalo na konec krátké, leč výživné kariéry jedné ze zásadních skupin.  Ale jen do 13. dubna roku 2004. To se všichni čtyři znovu setkali na pódiu v Minneapolis, aby posléze projeli Spojené Státy a Evropu.

Nepřekonatelné rozpory, o nichž mluvili členové téměř celých dvanáct let, zřejmě vzaly za své. A navíc, jak to bývá, začalo se mluvit o novém albu. Na pódiu sice vypadají trochu jako skupinka vyžilých univerzitních profesorů, ale hraje jim to pořád náramně. Záznam z tohoto turné ostatně nedávno odvysílala ČT.

O nové desce se nejspíš pořád jen mluví, ale čtveřice každopádně vydržela pohromadě a teď došlo i na Česko. Tedy jen na těch zmíněných 850 vyvolených, protože management kapely si show pro víc lidí nepřeje.

Skřítci totiž jedou do Prahy potrénovat před následným festivalovým turné. Dobrou zprávou snad je, že první zastávka je hned den po pražském koncertě v Trenčíně na festivalu Pohoda. Dál pak míří do Rakouska, Chorvatska, Francie či Portugalska.



 

Právě se děje

Další zprávy