Pařížské Centre Pompidou bude mít pobočku v Šanghaji. Dá prostor čínskému současnému umění

Kultura mdan, AFP, Kultura
10. 1. 2018 15:45
Pařížské muzeum současného umění Centre Pompidou si otevře pobočku v Šanghaji. Fungovat začne příští rok, přičemž smlouva se bude obnovovat každých pět let. Během své první státní návštěvy Číny to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron, informovala agentura AFP.
Vizualizace chystané pobočky Centre Pompidou v Šanghaji.
Vizualizace chystané pobočky Centre Pompidou v Šanghaji. | Foto: David Chipperfield Architects

Centre Pompidou vlastní druhou největší sbírku moderního umění na světě, šanghajská pobočka by měla dát velký prostor i současnému čínskému umění.

Galerie má sídlit ve třech propojených budovách vysokých zhruba osmnáct metrů. Centre Pompidou Shanghai se tak stane součástí vznikajícího muzejního komplexu zvaného West Bund Art Museum, který v kulturní čtvrti Šanghaje dokončuje studio britského architekta Davida Chipperfielda.

Během prvních pěti let se v Centre Pompidou Shanghai uskuteční zhruba dvacet výstav, některé ukážou díla zapůjčená z francouzské sbírky Pompidou. Ve Francii by se naopak recipročně mohly konat výstavy čínského umění.

V rámci spolupráce si Paříž a Šanghaj budou také dočasně vyměňovat pracovníky, kteří na stážích získají zkušenosti.

"Centre Pompidou projektu pomůže svou odborností a po celou dobu spolupráce bude mít poradní roli ve věcech, jako je kurátorství, restaurátorství umění či vzdělávání publika. Chceme rozšířit náš mezinárodní dosah," uvedlo muzeum již vloni.

Tehdy anglickojazyčný deník Shanghai Daily napsal, že Číňané za zapůjčení děl ze Centre Pompidou každoročně zaplatí 1,6 milionu dolarů. Od té doby se částka mohla změnit.

Podle agentury AFP projektu předcházelo pětileté vyjednávání, během této doby instituce začínaly spolupracovat. Již předloni se v průmyslovém paláci Shanghai Exhibition Centre uskutečnila výstava nazvaná Mistrovská díla ze Centre Pompidou, kam pařížská instituce zapůjčila díla Pabla Picassa, Marcela Duchampa a dalších moderních autorů.

Podobné "provizorní Centre Pompidou", jaké vznikne v Šanghaji, se již od března 2015 nachází ve španělské Malaze. Ta za licenci slavné značky platí francouzské centrále přes milion eur ročně. V roce 2020 by měly vzniknout další pobočky v Bruselu a Jižní Koreji.

Centre Pompidou začalo expandovat za éry ředitele Alaina Sebana, který jej vedl v letech 2007 až 2015. "Naším cílem je vybudovat globální síť. Zejména chceme do Číny, Brazílie, Indie," říkal Seban ještě předloni. Od té doby muzeum vede Serge Lasvignes, který strategii dál rozvíjí.

Pařížské muzeum nesoucí jméno někdejšího prezidenta Francie bylo otevřeno v roce 1977. Sbírka moderního umění v Centre Pompidou čítá přes 120 tisíc děl a bývá považována za druhou nejdůležitější na světě hned po newyorském Muzeu moderního umění.

Zahraniční pobočku v emirátu Abú Dhabí minulý rok zprovoznil pařížský Louvre, také na toto otevření současný francouzský prezident Emmanuel Macron přiletěl osobně. Agentura AFP v této souvislosti proto nyní píše o Macronově "muzejní diplomacii". Koncem letošního roku by v Abú Dhabí mělo začít fungovat i Guggenheimovo muzeum.

 

Právě se děje

Další zprávy