Ostrava slaví 750 let. Od Janáčkovy konzervatoře dostane Hudební rodný list

ČTK ČTK
27. 11. 2017 10:19
Janáčkova konzervatoř v Ostravě vytvořila u příležitosti 750. výročí první písemné zmínky města Hudební rodný list. Soubor skladeb má přiblížit hudební historii Ostravy od středověku až po současnost. Projekt konzervatoř představí na středečním koncertě.
Součástí koncertu bude i skladba od Leoše Janáčka, který žil v Hukvaldech. | Video: YouTube

Hudební rodný list od Janáčkovy konzervatoře pro město Ostrava bude obsahovat klasické písně, ostravské skladby i jazz a šanson. Podle mluvčí školy Michaely Dvořákové půjde o poutavou procházku ostravskou hudební historií osmi staletí. 

Hudební rodný list v tištěné podobě bude škola prezentovat na koncertě 29. listopadu, ještě tentýž den se pak slavnostně uloží do dřevěné truhly jako vzkaz budoucím generacím. Součástí tištěného provedení Hudebního rodného listu jsou i doprovodné texty k hudební historii města.

Kromě studentů Janáčkovy konzervatoře Ostrava představí Hudební rodný list například i vokalistka Dana Vrchovská, v jejímž podání zazní jazzové evergreeny, a držitelka Ceny Thálie z roku 2014 Hana Fialová s muzikálovými melodiemi a šansony.

V programu koncertu zazní i Song for Ostrava, který městu u příležitosti výročí věnovalo partnerské město Katovice. Autorem skladby je Paweł Tomaszewski.

Ve středu v krajské metropoli oslavy 750. výročí vyvrcholí. Skončí v den, který je uvedený v testamentu biskupa Bruna ze Schauenburku z roku 1267 v souvislosti se zmínkou o osadě jménem Ostrava. 

 

Právě se děje

Další zprávy