Oscar sčítá hlasy, tajemství je střeženo

kul, Reuters, BBC
21. 2. 2007 12:00
Los Angeles - Po týdnech mediální masáže, rozhovorů s hvězdami a procházkách po červeném koberci přichází chvíle pravdy. Uvnitř: VIDEO
Foto: Reuters

Jen dva muži ale ví, kdo se bude v neděli radovat. Brad Oltmanns a Rick Rosas z kanceláře PricewaterhouseCoopers, kteří mají na starosti sčítání hlasů pro letošní vyhlášení Oscarů.

Na utajeném místě a za pomoci čtyř asistentů od dnešního rána dávají dohromady výsledky 79. ročníku, ve kterém mohlo hlasovat víc než 5800 členů Akademie.

Foto: Reuters

Počítat budou do pátku; práce jim zabere 14 až 15 hodin denně. V neděli pak dvě sady obálek se jmény vítězů uloží do černého koženého kufříku, který navzdory pověstem nemají připoutaný k zápěstí, a každý zvlášť, jinou cestou a mimo hlavní tepny losangeleské dopravy, přijedou do Kodak Theatre. Tam s kamennou tváří čekají na předávající, kterým obálky dají.

Článek pokračuje pod videoreportáží ze zákulisí Oscarů.

Celou dobu s nimi bude ochranka nebo policejní doprovod.

Už teď se Hollywood na filmový svátek připravuje: Finišují výzdoby Kodak Theatre, do města se sjíždějí novináři z celého světa a sázkaři ještě vkládají peníze na své favority.

Čtěte také
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Čtěte také

SPECIÁL: FILMOVÉ CENY

Podle bookmakerů má největší šanci stát se filmem roku kriminální drama Skrytá identita Martina Scorseseho, který by po letech čekání mohl získat sošku jako nejlepší režisér.

Předpokládá se, že Helen Mirrenová se za roli Alžběty II. ve snímku Královna stane nejlepší herečkou, o Oscarovi pro Foresta Whitakera za roli ugandského diktátora v Posledním skotském králi, se mluví jako o jistotě.

Detaily o počtu hlasů pro vítěze ani poražené se nikdo nedozví. "Tohle tajemství si s dovolením necháme pro sebe a odneseme si ho do hrobu," říká Brad Oltmanns. A Rosas, který se na Oscarech podílí šestým rokem, dodává: "Pamatuji si vítěze každého ročníku, který jsem dělal - ale co se týká druhého a třetího místa, kvůli krátkodobé paměti je zapomínám."

Foto: Reuters

Hlasovací lístky byly členům Akademie zaslány 31. ledna, vrátit je museli do 17 hodin včerejšího dne. Tajné zůstává i to, kolik lidí opravdu hlasovalo.

"Beru to velmi vážně," říká ke své neobvyklé profesi Oltmanns, "během večera jsem v zákulisí a ještě než obálku odevzdám, patnáctkrát až dvacetkrát ji zkontroluji, jestli je to ta správná."

Zároveň popírá, že by do Oscarů vkládal víc, než ho profese nutí. "Vždycky říkám, že vítěze Oscarů nevybíráme. Díky Bohu, jenom sčítáme hlasy," říká muž, kterému by do hlavy rád viděl celý filmový svět.

 

Právě se děje

Další zprávy