Obama má být prezidentem, řekl De Niro ve Varech

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 7. 2008 15:41
Slavný herec odpovídal na otázky novinářů
Robert de Niro mává fotografům před tiskovou konferencí ve Varech.
Robert de Niro mává fotografům před tiskovou konferencí ve Varech. | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Sobotní odpoledne patřilo v Karlových Varech nejhvězdnějšímu hostu letošního festivalu, hollywoodskému herci Robertu De Nirovi. V ležérním modrém sáčku odpovídal na otázky novinářů stručně a střízlivě, aniž bylo patrné, jak se mu líbí nebo mu lezou na nervy.

S úsměvem zavzpomínal snad jen na to, jak ve filmu Co se vlastně stalo - který v pátek večer festival zahájil - hrál s Brucem Willisem. Akční hrdina tu ztvárnil sebe samého jako namyšleného herce, který si odmítá kvůli roli oholit plnovous. "Bruce byl fantastický, umí si udělat legraci sám ze sebe i ze svého postavení, hodně nám pomohl."

Sám De Niro tu hraje hollywoodského producenta, který prochází tvůrčí i životní krizí - tu odstartuje účast na testovací projekci nepříliš dobře přijatého filmu.

Foto: Ondřej Besperát

Zná to prý i z vlastní zkušenosti. "Na pár testovacích projekcích jsem byl v roli herce," vzpomíná. "Horší to je, když na ni jdete jako režisér - to je člověk hodně citlivý na to, co se děje kolem něj - sleduje, kdo třeba odchází na záchod a tak. Člověk si nesmí ty reakce brát moc osobně."

Ve filmu krom Bruce Willise válčí i se Seanem Pennem - i ten je v roli sebe sama. Ostatní postavy filmu mají prý aspoň reálné předobrazy. "No, ano, vycházejí přece z knižní předlohy producenta, já jsem v té knize ostatně taky," přiznal.

Ostatně producenti satiry Co se vlastně stalo zase zažili podobnou situaci, jaká se odehrála v jejich filmu - po premiéře v Sundance se pro uvedení v Cannes rozhodli film ještě trochu střihově upravit. Robert De Niro se ale k téhle věci příliš vyjadřovat nechtěl. "Barry se prostě snažil ten film vylepšit, to je nekončící proces."

Pětašedesátiletý herec, režisér a producent De Niro v pátek večer na festivalu převzal cenu za celoživotní dílo, přijel sem krátce předtím i s manželkou a svými dětmi. "Na festivaly jezdím rád. Scházejí se tam lidé, kteří mají vážný zájem o filmy. Přijel jsem i s dětmi, chtěl jsem, aby viděly Českou republiku a českou kulturu."

Robert de Niro míjí fanoušky při příchodu na tiskovou konferenci.
Robert de Niro míjí fanoušky při příchodu na tiskovou konferenci. | Foto: Ondřej Besperát

Možná se sem vrátí zprostředkovaně jako hrdina jedné z příštích znělek - letos se v nich objevili Harvey Keitel, Miloš Forman, Věra Chytilová a Danny De Vito. "Asi bych dělal, co by mi řekli," odpověděl na otázku, jak by se nechal režírovat do příští znělky. Sám z letošních ocenil nejvíc tu s Harvey Keitelem. "Ta byla opravdu legrační."

V řadě ze svých sedmasedmdesáti filmů spolupracoval De Niro s Martinem Scorsesem a nyní už společně připravují další snímek. "Je s tím hodně práce, ale třeba tak do roka bychom mohli začít natáčet. S Martym máme krásný tvůrčí vztah. Těším se, že spolu uděláme ještě alespoň dva filmy."

 

Kritiky uznávaný herec De Niro chystá i další režijní práci - třeba svůj počin Kauza CIA by rád rozšířil až do podoby trilogie.

Jako režisér prý rád nechává hercům svobodu, ale je rád, když herci dávají drama do svých postav a ne do natáčení. "Když režíruju, tak jsem rád, když k práci přispívají všichni, ale vím, že já sám pak na konci musím zaujmout poslední stanovisko."

Robert de Niro zdraví diváky ve velkém sále. Vedle se směje Jiří Bartoška.
Robert de Niro zdraví diváky ve velkém sále. Vedle se směje Jiří Bartoška. | Foto: Reuters

De Niro se vyjádřil i k hrozící hollywoodské stávce. "Myslím, že na stávky teď není čas, není to šťastné řešení. Myslím, že by se ty problémy daly vyřešit i jinak než stávkou. Navíc stávka může ovlivnit i ostatní odbory a vzhledem k tomu, jak na tom teď naše hospodářství je, tak to není moc dobře."

Jako stoupenec demokratů podporoval prezidentského kandidáta Johna Kerryho, nyní jeho srdce patří Baracku Obamovi. "Obama by rozhodně měl být prezidentem a myslím, že jím i bude - představuje naději pro naši zemi."

MFF Karlovy Vary - festivalový plakát
MFF Karlovy Vary - festivalový plakát | Foto: Aktuálně.cz
Zprávy, recenze, fotografie:
Speciál Aktuálně.cz o MFF KArlovy Vary
 

Právě se děje

Další zprávy