Nezávislý Oscar si cení miss i narkomana

Reuters, kul
29. 11. 2006 11:00
Los Angeles - Komediální road movie Malá Miss Sunshine a drogové drama Half Nelson vedou seznam nominovaných na nezávislé Oscary, Independent Spirit Award.
Malá Miss Sunshine
Malá Miss Sunshine | Foto: Bontonfilm

Jak Miss Sunshine, tak Half Nelson mají po pěti nominacích - včetně ceny za nejlepší film a režii. Režisérem roku by se ale taky mohl stát Robert Altman, který zemřel minulý týden, a to za snímek Zítra nehrajeme.

Čtěte nekrolog Roberta Altmana: Zemřel Robert Altman, režisér MASH

Čtěte více o filmu Zítra nehrajeme: Sarkasmu zbavený Robert Altman se loučí

Robert Altman
Robert Altman | Foto: Aktuálně.cz

Half Nelson vypráví o bílém učiteli v černošské škole, který masku dobrého kantora v noci mění za narkomana; Malá Miss Sunshine je příběhem americké rodiny, která v dodávce cestuje přes celou zemi, aby se dcerka mohla zúčastnit klaní o juniorskou Miss.

Čtěte více o filmu Malá Miss Sunshine: Chytře banální je Malá Miss Sunshine

Čtyři filmy pak mají shodně po třech nominacích: American Gun, drama popisující následky zneužívání střelných zbraní, The Dead Girl o sériovém vrahu žen, A Guide to Recognizing Your Saints, portrét dospívajících v New Yorku, a Man Push Cart, americko-irácká koprodukce o kdysi slavném zpěvákovi, který po emigraci prodává v nové zemi na ulici kávu a koblihy. 

Foto: Aktuálně.cz

Independent Spirit Awards jsou považovány za jakéhosi nezávislého Oscara nízkorozpočtových snímků, který oceňuje originalitu, angažovanost a provokativnost. Ceremonie letošního 22. ročníku proběhne 24. února, den před vyhlášením "velkých" Oscarů. 

Poslední dobou se nicméně často stává, že Oscar i Independent Spirit Awards najdou stejné vítěze; v minulých letech to byly snímky Crash, Zkrocená hora nebo Capote.

 

Právě se děje

Další zprávy