Neperte se, prosím vás. Na premiéru v mosteckém divadle přijede izraelský autor

ČTK ČTK
před 3 hodinami
Tři sourozenci se potkají v advokátní kanceláři, aby si vyslechli otcovu poslední vůli. Komedii o dědictví a mezilidských vztazích nazvanou Neperte se, prosím vás uvede tento pátek Městské divadlo v Mostě. Její izraelský autor Gur Koren na premiéru dorazí osobně.
Na snímku ze zkoušky jsou Jiří Kraus jako Moše a Kateřina Hlubíková coby Nina Yablonsky.
Na snímku ze zkoušky jsou Jiří Kraus jako Moše a Kateřina Hlubíková coby Nina Yablonsky. | Foto: ČTK

Protagonisté mezi sebou mají všelijaké spory. Otec jim v poslední vůli důrazně vzkazuje, aby se měli rádi a nehádali se. Největší díl dědictví nicméně odkazuje jakési tajemné Nině Yablonsky, k níž byl na úkor dětí neobvykle štědrý. Napětí pramenící z toho, jak dva bratři a sestra situaci vyřeší, tvůrci udržují až do konce představení.

Hlavní role v mostecké inscenaci ztvárnili Lukáš Kofroň, Zita Benešová a Jiří Kraus. Režie se ujal Korenův přítel Petr Svojtka. Česká divadla dosud uvedla čtyři inscenace her jedenapadesátiletého kmenového dramatika a dramaturga jednoho z největších divadel v Tel Avivu zvaného Cameri.

Gur Koren napsal přibližně třicítku her, včetně těch pro děti, a adaptací knih nebo filmů. Mezi nejúspěšnější patří Fantastické divadlo, Pět kilo cukru, Co je špatně se světem nebo právě Neperte se, prosím vás, které už Svojtka režíroval roku 2021 v pražském Divadle Palace.

Hlavní inspirací pro kus, který nyní nastudovalo mostecké divadlo, poskytla autorova rodina. "Inspiroval jsem se hlavně charaktery, příběh jako takový je naprosto fiktivní. Bylo velmi zábavné, jak po uvedení hry chodili mí sourozenci i rodiče na reprízy a skvěle se u toho bavili," vzpomíná Koren.

"Jelikož většina mých her jsou komedie, je pro mě vždy zajímavé sledovat, u kterých momentů se publikum směje. V mnoha případech se reakce shodují s izraelským publikem, což je pro mě důkazem univerzálnosti humoru," dodává.

Humor považuje za prostředek, jak sdělit hlubší myšlenky a reflektovat životní situace, které by jinak mohly působit příliš těžkopádně nebo depresivně. "Humor, který mě oslovuje, musí vycházet z reálných lidských zkušeností, z pravdy každodenního života," uvádí. Podle něj humor funguje díky autenticitě, kdy divák v dané situaci pozná sebe nebo své okolí.

Koren věří, že inscenace v Mostě nebude vnímána optikou stále probíhající války na Blízkém východě. "V České republice je nálada vůči naší zemi jiná než jinde v Evropě. Kultura může fungovat jako most mezi lidmi. Nabízí možnost vytvořit prostor pro vzájemné porozumění, který přesahuje politické rozepře. Pokud by někdo chtěl vědět víc, rád se podělím o svůj pohled a pokusím se vysvětlit složitosti naší situace," vzkazuje Gur Koren.

Izraelský dramatik už se zúčastnil dvou pražských premiér svých inscenací. Poprvé přiletěl před lety zhlédnout inscenaci Neúplní v Městském divadle Kladno, podruhé dorazil před třemi roky na uvedení Neperte se, prosím vás v pražském Divadle Palace.

 

Právě se děje

Další zprávy