Staré verše v novém jazyce. Moravské divadlo zahajuje sezonu Kyticí

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Kyticí od Karla Jaromíra Erbena tento pátek zahájí sezonu činohra Moravského divadla v Olomouci. Iluzivní, mystickou a místy až osudovou atmosféru klasiky české poezie se na jeviště pokusí přenést slovenský režisér Marián Pecko. "Jeho poetika dokáže z Erbenových balad udělat silné a sugestivní jevištní dílo," věří šéf činohry Roman Vencl.
Na snímku ze zkoušky Kytice v Moravském divadle je Kristína Jurková jako panna z balady Vodník.
Na snímku ze zkoušky Kytice v Moravském divadle je Kristína Jurková jako panna z balady Vodník. | Foto: ČTK

Tvůrci avizují, že vycházejí ze současných trendů v divadle, herectví i ostatních uměleckých disciplínách. "Staré verše se snažíme současnému publiku přiblížit divadelním jazykem, který mu je nejbližší a rozumí mu," avizuje režisér Marián Pecko.

Ten s dramaturgyní Michaelou Doleželovou pro inscenaci vybral pouze některé z 13 balad inspirovaných lidovou slovesností, které Karel Jaromír Erben zařadil do knihy vydané roku 1853. Diváky čekají například Polednice, Vodník, Vrba, Svatební košile nebo Zlatý kolovrat. Každá má mít výrazně jiné zpracování.

"Režisér kladl na herce nemalé požadavky jak po herecké, tak i po pohybové a fyzické stránce, a ti dělali vše pro to, aby jeho představy naplnili," doplňuje Doležalová.

V inscenaci, která má premiéry tento pátek 27. a sobotu 28. září, účinkuje zhruba polovina činoherního souboru. Scénu, jejíž dominantu tvoří velká transparentní stěna symbolizující tenkou hranici života a smrti, navrhl Pavol Andraško, kostýmy připravila Eva Farkašová. Hudbu vytvořil Róbert Mankovecký.

Činohra Moravského divadla se k Erbenově Kytici vrací po 82 letech. V právě začínající sezoně uvede celkem pět premiér. "Sezona 2024/2025 bude pro činoherní soubor ve znamení české dramatické tvorby, a to proto, že nám přišlo zajímavé dát vedle sebe současné texty, které u nás budou mít svou světovou premiéru, a proložit je českou klasickou tvorbou, jakou reprezentuje právě Kytice," uzavírá šéf činohry Roman Vencl.

 

Právě se děje

Další zprávy