Karlovarský festival uvede spoustu debutů, v porotě zasedne Geoffrey Rush

ČTK ČTK
28. 5. 2024 11:26
Festival v Karlových Varech, který se uskuteční od 28. června do 6. července, nabídne v hlavní soutěži, sekci Proxima a nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení 32 filmů. Téměř polovinu budou tvořit debuty. V porotě hlavního klání zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za přínos kinematografii.
Geoffrey Rush se do Karlových Varů vrátí po dvou letech.
Geoffrey Rush se do Karlových Varů vrátí po dvou letech. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Program ve čtvrtek představil umělecký ředitel Karel Och. Česká kinematografie bude mít v hlavní soutěži dva zástupce, film Světýlka režisérky Beaty Parkanové a celovečerní debut Adama Martince nazvaný Mord.

Dvaasedmdesátiletého australského herce Rushe roku 1996 celosvětově proslavila role v dramatu Záře od Scotta Hickse, za niž obdržel Oscara, britskou cenu Bafta, Zlatý glóbus nebo výroční ocenění newyorských a losangeleských kritiků. V roce 2004 přidal Emmy za titulní roli ve snímku Život a smrt Petera Sellerse.

Ve výběru filmů do hlavního programu karlovarského festivalu téměř polovinu titulů tvoří debuty. "Je mimořádně vzrušující, že tito talentovaní filmaři a filmařky na úsvitu svých kariér budou v karlovarském programu 'doprovázeni' renomovanými tvůrci a jejich novými snímky jako Mark Cousins, Oleh Sencov, Noaz Desce, Antonin Peretjatko, Beata Parkanová nebo Burak Çevik," vyjmenovává umělecký ředitel Och.

Podle něj by právě ukrajinský režisér Oleh Sencov, který se po ruské anexi Krymu stal jedním z nejznámějších odpůrců ruského režimu, mohl být jedním z hostů přehlídky, aby osobně uvedl svůj snímek nazvaný Real.

"Když nám režisér Sencov prostřednictvím producentů nabídl svůj nejnovější film, protože on sám je na frontě, byl to pro nás velmi silný okamžik. Jsme s ním v kontaktu a přislíbil, pokud to bude v jeho silách, do Karlových Varů chce přijet. Záleží to na rozhodnutí jeho velícího důstojníka, který ví o tom, jak je projekce filmu Real a účast Sencova na karlovarském festivalu důležitá pro medializaci krvavého a smutného konfliktu na Ukrajině," říká Karel Och.

Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení, stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Mezi tuctem snímků z různých koutů světa bude Českou republiku zastupovat film Od Marca do Mája v režii slovenského absolventa FAMU Martina Pavola Repky.

Nesoutěžní sekce Zvláštní uvedení nabídne šest domácích titulů. Patří mezi ně sonda do české a slovenské architektury druhé poloviny minulého století Architektura ČSSR 58-89, filmový portrét o fotografce Libuši Jarcovjákové od režisérky Kláry Tasovské s názvem Ještě nejsem, kým chci být a nekonvenční dokument Marka Najbrta Tatabojs.doc o hudební skupině Tata Bojs.

Zvláštní uvedení také představí celovečerní debut Marie-Magdaleny Kochové o povaze sourozenecké lásky Ta druhá, příběh režiséra Jiřího Mádla z období roku 1968 Vlny a třetí film divadelního režiséra Jiřího Havelky Zahradníkův rok v hlavních rolích s Oldřichem Kaiserem a Dášou Vokatou.

Už dříve pořadatelé oznámili, že cenu prezidenta festivalu za přínos kinematografii převezme na letošním 58. ročníku herec Ivan Trojan. Festival také vzdá poctu jedné z nejuznávanějších castingových režisérek Francine Maisler, která je držitelkou 15 cen Artios Awards udělovaných Casting Society of America.

Festival rovněž nabídne retrospektivu filmů o spisovateli Franzi Kafkovi. Projekcí snímku Františka Vláčila Stíny horkého léta bude pokračovat tradice premiérového uvádění digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie.

 

Právě se děje

Další zprávy